Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    У Свято-Троїцькому храмі Ірпеня вперше відбудеться літургія українською мовою

    19 листопада 2023 року о 9:00 у Свято-Троїцькому храмі Ірпеня Київської області, який нещодавно долучився до Православної Церкви України, відбудеться перша літургія українською мовою.

    Про це повідомляє Ірпінська міська рада.

    “З благословення Настоятеля Православної Церкви України Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія у Свято-Троїцькому храмі Ірпеня, вперше в історії храму, відбудеться недільна літургія українською мовою, яку проведуть священнослужителі Православної Церкви України”, — йдеться у повідомленні.

    25 жовтня найстаріший храм Ірпеня — Свято-Троїцька церква, що є центральним храмом Ірпінської громади, перейшла до Православної церкви України. За таке рішення проголосували містяни на зборах. Питання зміни парафії порушували у громаді віряни та священники з весни минулого року. Перехід церкви від УПЦ (МП) до ПЦУ буде повністю завершений після реєстрації нового статуту парафії в Київській обласній військовій адміністрації.

    2 листопада 2023 року на сесії Ірпінської міської ради ініціювали створення історико-культурного заповідника на території Свято-Троїцької церкви. Будівля церкви є однією з найстаріших в Ірпені й занесена до Переліку нововиявлених об’єктів культурної спадщини громади.

    Станом на квітень 2023 року, цьогоріч 63 церкви УПЦ перейшли до Православної Церкви України (ПЦУ). Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот із посиланням на власний аналіз даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

    Найбільше церков здійснили перехід до ПЦУ на Київщині — 20 церков. У топ-3 також потрапили Вінниччина та Хмельниччина — по 10 релігійних установ, що перейшли до Православної Церкви України від початку року.

    Найсвіжіше

    Популярне