П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Кримська єпархія ПЦУ по суті припинила своє існування — Митрополит Климент

    Кримська Єпархія в умовах, спочатку незаконної окупації Криму, а потім повномасштабної війни, яку розв’язала Росія, припинила по суті своє існування.

    Про це заявив Митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент, пише “Голос Криму”.

    “На момент початку повномасштабної війни в Криму залишалося діючих 7 парафій ПЦУ. Були певні обставини, які не дозволяли офіційно робити будь-які заяви, що стосувалися української церкви. Адже це було пов’язано з ризиками для життя священнослужителів, які ще залишалися на території Криму після 24 лютого 2022 року”, — зазначив він.

    Владика Климент також наголосив, що лише тепер, коли останній священник Кафедрального собор святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги Православної Церкви України покинув територію півострову і перебуває у безпечному місці, то можна заявити вже офіційно, що “Кримська Єпархія в умовах, спочатку незаконної окупації Криму, а потім повномасштабної війни, яку розв’язала РФ, припинила по суті своє існування”

    “Основа причина цьому – священники та їх родини повинні були виїхати з території Криму, бо вже була реальна загроза мобілізації їх до російської армії, надходили повістки”, — розповів митрополит.

    За його словами, священники української церкви в Криму, аби уникнути отримання повістки та подальшої мобілізації, були змушені протягом року змінювати місце свого проживання, переховуючись в різних домівках та змінюючи населенні пункти.

    “Але, коли вже стала реальна загроза і прийшло усвідомлення, що вони вже не можуть жити на півострові, священники залишили Крим”, — підсумував Митрополит Сімферопольський і Кримський Климент.

    Найсвіжіше

    Популярне