Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Експертиза мощей у Києво-Печерській лаврі вже триває, – Мінкульт

    Експертиза мощей з печер Кєво-Печерськоъ Лаври уже триває.

    Про це сказав в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв.

    “Експертиза мощей у Кєво-Печерській лаврі йде, звичайно. В процесі вивільнення монахами і співробітниками монастиря приміщень, які вони займали, і де знаходяться зараз ці мощі або інші культурні цінності”, — сказав він «Укрінформу».

    “Реліквії, які знаходяться на території лаври, є складовими нашого національного музейного фонду, хоча, звісно, для вірян ці об’єкти — святині. Мощі — це донині питання опіки ченців монастиря, який знаходився на території Києво-Печерської лаври. Це люди, які мають належне розуміння того, як треба поводитися з цими артефактами, і ми будемо раді, якщо ці монахи як фахівці своєї справи продовжать свою роботу і допоможуть державі належним чином опікуватися даними реліквіями.

    Коли ми проводимо заходи щодо припинення користування монастирем, об’єктами Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”, ми приймаємо по акту все, що колись перебувало в їхньому користуванні, адже це є державним надбанням.

    У рамках цієї роботи заповідником створено відповідну комісію з профільних фахівців, які досліджують наявність всіх артефактів. Тому, ясна річ, вони всі будуть досліджені і дуже ретельно”, – додав чиновник.

    Найсвіжіше

    Популярне