Четвер, 9 Травня, 2024
Бiльше

    У Росії відкрили і освятили перший пам’ятник священику, знищеному на війні проти України

    Нещодавно, на початку листопада, керівник синодального відділу московського патріархату зі співпраці із збройними силами і правоохоронними органами митрополит Ставропольський Кіріл відкрив і освятив пам’ятник протоієрею Михайлу Васильєву, який загинув минулого року на війні проти України. Бюст загиблого горе-священика розташовано на території храму вмц. Варвари та прп. Іллі Муромця у с. Власиха Московської області, при штабі Ракетних Військ стратегічного призначення, де сам Васильєв упродовж тривалого часу звершував своє служіння на посаді настоятеля.

    Нагадаємо, що Васильєв широкої популярності набув після резонансних висловлювань на російському церковному телеканалі «СПАС», де в етері однієї із передач він заявив, що російськими матерями потрібно народжувати більше дітей, щоб не шкодувати про їх загибель на так званій «СВО».

    Сам горе-священник загинув у Херсонській області 6 листопада минулого року. За однією із версій в місце, де він перебував поцілила ракета HIMARS. Невдовзі після смерті, путін присвоїв Васильєву звання Героя росії посмертно, а очільник рпц Кирило Гундяєв – орден Слави і Честі за жертовне служіння Церкві і батьківщині.

    До участі у війні проти України Васильєв також засвітився у численних військових операціях, які здійснювала росія. Він «окормляв» російських військових як у складі легітимних миротворчих сил у Косово, Боснії та Герцеговині, Киргизстані, так і під час спірних з міжнародно-правового погляду «спецоперацій» в Абхазії, Південній Осетії та Сирії. Саме завдяки цьому він здобув свою популярність у середовищі рпц. Бо ж інших особливих церковних заслуг у загиблого не було. Як не було в нього і богословської освіти.

    Зведення йому пам’ятника – це непересічний інцидент, яким вкотре підкреслюється сакралізація війни росії проти України. Саме це є основним завданням для Гундяєва і його колег. Нагадаємо, що саму війну російські церковники подають як «священну війну» добра зі злом, де на стороні добра виступає росія, а на стороні зла – Україна і «согнєвающій запад». Тепер же у цій війні фактично з’явився своєрідний герой-новомученик, якому власне і присвячений згаданий пам’ятник.

    Проте, як ми вже говорили, загинув цей священник, як і інші його колеги не за ідеали добра, а за шовіністичну політику кремля, яку підтримує і благословляє московська патріархія. Утім у скорому часі цей тандем буде відповідати за свої дії перед лицем земного правосуддя. А цей же пам’ятник, у майбутньому, стане нагадуванням не про героя, а про обмануту жертву російської агресії.

    Найсвіжіше

    Популярне