Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    Втрачені ікони та релігійні цінності. Російські обстріли зруйнували церкву в Киселівці на Миколаївщині

    У Киселівці, що на Миколаївщині, навесні 2022 року російські обстріли зруйнували церкву Святого пророка Іллі. Будівля пошкоджена на понад 90 відсотків, втрачені ікони та інші релігійні цінності.

    Подробиці розповів настоятель та парафіяни церкви, пише Суспільне.

    Жителька Киселівки Ольга Варша розповідає, церкву Святого пророка Іллі облаштували в одній зі звичайних сільських будівель. Церкві близько 20 років.

    “Кожну неділю в нас була служба, кожну. А якщо свято випадало посеред тижня – теж була кожного разу. Парафіян спочатку було багато, потім менше стало. Десь до десяти людей”, — каже Ольга Варша.

    Парафіяни згадують, зі страхом переживали час, коли майже на два тижні в село зайшли російські війська.

    “Якраз почалася війна й отець каже: “Приходьте, будемо молитися за наших воїнів”. Це третій день, мабуть, був. Але не встигли, бо вже 10-го березня зайшли окупанти”, — каже парафіянка Євдокія.

    Звичайно, було страшно, коли росіяни ходили. Виламали двері в церкву, господарювали в церкві.

    Ольга виїжджала з села та повернулась після повної деокупації громади в листопаді 2022 року.

    Тоді ж з односельцями намагались врятувати те, що залишилось в церкві.

    “Загалом врятовано ікон 15, мабуть. Багато і без рамок, і мокрі, брудні були. Але ми відчистили, висушили. Односельці вишивали своїми руками й приносили в церкву. І навіть, вже після всього вже для нашої майбутньої церкви приносять ікони”, — говорить жінка.

    Про відбудову церкви або облаштування на новому місці не йдеться, розповів колишній настоятель церкви отець Вадим.

    “Ніхто не знає, скільки людей повернеться туди. Пошкоджена будівля церкви на 90-95 відсотків. Втрачені ікони, голгофа, “семісячник”. Церковний одяг теж все втрачене. Ну і документи на церкву лежать десь під завалами, — говорить отець Вадим.

    Найсвіжіше

    Популярне