Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    Незадоволені війною росії: Священники в Молдові, пояснили, чому пішли з РПЦ

    Війна в Україні призвела до розриву зв’язків між Молдовською православною церквою та Російською православною церквою. Багато священників вважають, що їхній перехід може стати прикладом для інших, які поділяють їхні погляди.

    Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на ЗМІ Молдови.

    Близько 50 священиків в Молдові залишили Молдовську православну церкву і перейшли до конкуруючої Бессарабської митрополії, яка підпорядковується Румунській православній церкві.

    Священики не влаштовувала підтримка Молдовською церквою та РПЦ війни в Україні. Ці переходи є гарним свідченням хвилі антивоєнних настроїв серед молдован, які підживлюються проєвропейським політичним керівництвом Молдови, і широкого розчарування серед духовенства «просуванням проросійських інтересів» Російською православною церквою.

    Після того, як 20 місяців тому десятки тисяч російських військ перетнули кордон з Україною, Василе Енаке, ще один молдовський священик, який відтоді перейшов у митрополію Бессарабії, каже, що чекав на знак.

    Ніхто не прийшов. «Я не чув жодних заяв від нашого [церковного] керівництва… про цю катастрофу, яка почалася», – сказав Енаке, який 32 роки провів парафіяльним священиком у церкві Святого Ієрарха Миколая в селі Існоват, за 40 кілометрів на північ від Кишинева.

    «Ми, священики, чекали, поки митрополія займе позицію», – сказав Енаке Молдовській службі Радіо Свобода.

    Замість того, щоб проповідувати мир і примирення, деякі представники вищого духовенства РПЦ в Молдові виступали на захист російського вторгнення.

    Одним із найвідвертіших серед них був Марчел Міхаеску, єпископ Бельц і Фалешт і один із найвпливовіших священнослужителів країни. Він назвав Росію «охоронцем християнських цінностей», критикував Європу.

    Митрополит Молдовської церкви у листі до патріарха РПЦ заявив, що Молдовська церква розірве зв’язки з Москвою через шкоду її іміджу від проросійської позиції РПЦ.

    Це може ознаменувати завершення впливу РПЦ в Молдові та посилення зв’язків Молдови з Румунією і православною церквою Румунії.

    «Ми не зробили нічого надзвичайного, – каже один із священників, що покинули РПЦ і долучились до Румунської Церкви Теодор Пелін, маючи на увазі його перехід до бухарестської церкви. – Ми виправили помилку історії. У нас немає нічого спільного з Росією. У нас навіть немає спільного кордону між нашими країнами».

    За словами Пеліна, позбавлення Молдавською православною церквою його та інших священиків повноважень було «жалюгідним і несправедливим», «абсурдним» і здійсненим як «помста».

    «Нас звинуватили в тому, що ми самовільно пішли в інший патріархат, – розповідає Пелін. – Покажіть нам, куди ми пішли. Зрештою, ми нікуди не пішли. Ми [все ще] в наших церквах, у наших громадах, тому застосування канону відходу є спотвореним тлумаченням».

    Нагадаємо, РПЦ в Молдові “заборонила”  п’ятьох священників, які перейшли до Румунської ПЦ. Також Румунська Церква вимагає від РПЦ в Молдові звільнити резиденцію та собор у Бельцях.

    Найсвіжіше

    Популярне