Неділя, 12 Травня, 2024
Бiльше

    На росії силовики побили монаха, який виступав проти війни

    Єроманаха Іону (Сігіду) звинувачують у дискредитації армії. Суд у справі відбудеться 20 листопада. 3 жовтня поліцейські за підтримки спецназу увірвалися з обшуком у Свято-Покровський-Тихонівський храм Слов’янська-на-Кубані (рф). Силовики затримали колишнього архієпископа РПЦ Віктора (Пивоварова) та його помічника, єромонаха Іону.

    Про це повідомляють в росЗМІ.

    Іону поліцейські звинуватили в непокорі. Суд заарештував його на дві доби. Єромонах заявив, що під час затримання його били, назвали “нацистом” і “фашистом” за відкриті на комп’ютері українські сайти, погрожували збрити бороду.

    Силовики попередили Іону про можливе адміністративне переслідування за дискредитацію армії через публікацію “Культ війни” на сайті церкви. Священник написав у ній про відхід РПЦ від віри.

    Віктор (Пивоваров) – архієпископ Слов’янський і Південно-Російський, раніше на цій посаді належав до Російської Православної Церкви (з 2009 р. поза юрисдикцією). Народився в 1937 році. 1 березня 2023 року він виголосив проповідь, яку влада визнала дискредитацією армії, на нього було складено протокол.

    Священнослужителя оштрафував Слов’янський міський суд Краснодарського краю на 40 тис. російських рублів. Які саме висловлювання були поставлені Пивоварову в правопорушення, невідомо.

    В одному з інтерв’ю Пивоваров називав війну рф проти України загарбницькою.

    “Річ у тім, що мені скоро на той світ, я маю свою паству основну, у Слов’янську, попередити, щоб вони ні вліво, ні вправо не схилялися. І довелося щодо цього відповісти на запитання, чи правильно ми воюємо проти України. Я їм мусив сказати прямо, що війни відрізняються: є священна війна, оборонна, коли нападають вороги, а є, навпаки, загарбницька. Розрізнити їх можна тільки так: якщо під нашими вікнами стоять чужі танки, чужі солдати, значить, ми з ними воюємо оборонно. Якщо наші танки в їхній державі і солдати ще й дико знущаються, значить, ми окупанти”, – пояснював архієпископ Віктор свою позицію.

    Вранці 3 жовтня 2023 року до храму, де спав єромонах і перебував архієпископ Віктор (Пивоваров), увірвалися силовики з автоматами, які затримали архієпископа Віктора (Пивоварова) і його помічника, єромонаха Іону (Сігіду). У храмі провели обшук, під час якого архієпископа Віктора та ієромонаха Іону розділили, останнього затримали, архієпископа Віктора після обшуку в церкві відпустили, однак силовики попередили його про можливе порушення кримінальної справи, якщо він продовжить “дискредитувати армію”.

    Найсвіжіше

    Популярне