Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Комісія Мінкульту визнала незадовільний стан Спаського, Троїцького й Успенського соборів у Чернігові, які були в УПЦ МП

    Комісія Міністерства культури та інформаційної політики України визнала стан Спасо-Преображенського собору, Троїцького собору та Успенського собору Єлецького монастиря, які були у користуванні УПЦ (МП), як незадовільний.

    Як наслідок, на думку комісії, ці культові споруди потребують комплексних ремонтно-реставраційних робіт, як і монастирські дзвіниці та споруди Введенської церкви, Архієрейського будинку й келії Троїцького монастиря, мури з брамами та баштами Єлецького монастиря, його північні та східні келії.

    Водночас стан П’ятницької та Катерининської церков у Чернігові, які в користуванні ПЦУ, та Антонієвих печер, окрім підземних храмів, комісія в цілому оцінила, як задовільний.

    Про це повідомляє Мінкульт на своєму офіційному сайті.

    Загалом комісія оглянула 18 об’єктів Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній”. За результатами роботи, комісія передала на підписання виконувачу обов’язків директора заповідника Андрію Лісовому акт приймання-передачі, яким підтверджує передачу державного майна у користування заповідника – загалом ті самі 18 об’єктів.

    Також у повідомленні йдеться, що у Спасо-Преображенському та Троїцькому соборах необхідно провести консерваційно-реставраційні роботи щодо стінописів та іконостасів.

    Водночас під час огляду Іллінської церкви, комісія зафіксувала суцільні вертикальні тріщини в муруванні стін, що на їх думку, є наслідком російських атак по території Болдиних гір навесні 2022 року.

    “Ситуація є загрозливою, оскільки церква пов’язана з унікальним комплексом Антонієвих печер”.

    У підсумку комісія рекомендує провести реставраційні та консерваційні роботи, а також музеєфікацію пам’яток. Цьому, за їхніми словами, мають передувати невідкладні комплексні дослідження та проєктні роботи, які мають бути завершені до кінця поточного року.

    Нагадаємо, що свою роботу на об’єктах, які входять до структури заповідника “Чернігів Стародавній”, комісія Мінкульту розпочала 5 жовтня. За результатами обстежень храми опечатували, закривши парафіянам до них доступ.

    Релігійна громада УПЦ (МП) називала такі дії протиправними та припускала, що таким чином у них хочуть забрати храми.

    Найсвіжіше

    Популярне