Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    «За Русь»: Z-патріарх Кіріл пояснив за що помирають росіяни у війні проти України

    Злочинець і патріарх Московський Кіріл 6 листопада виголосив проповідь у якій спробував пояснити, навіщо російські війська у такій великій кількості помирають у війні проти України, яка призвела до смерті тисяч людей, в тому числі мирних жителів.

    У своїй проповіді патріарх Московський Кіріл повторює низку російських пропагандистських наративів, зокрема:

    • Ідея про «русскій мір». Патріарх Кирил стверджує, що «російський народ» є єдиним, який об’єднує росіян, українців і білорусів. Цей наратив використовується для виправдання російської агресії проти України, яка, на думку російського керівництва, є необхідна для захисту «русского міра».
    • Ідея про «православну віру» як опору для російського народу. Патріарх Кіріл стверджує, що «православна віра» є «духовною опорою російського народу». Цей наратив використовується для того, щоб заохотити російських вірян підтримувати російську агресію, яка, на думку російського керівництва, є захистом «православної віри».

    Гундяєв також декілька разів закликав підтримувати російських окупантів, що воюють проти України. «Все, що відбувається там, на полі бою, вимагає нашої спільної підтримки», – сказав Кіріл, пояснивши, що «потрібно захищати» росію, бо «вона сьогодні виступає як оплот Православ’я у світі». А те, що цей «оплот православ’я» розв’язав гріховну і невиправдану війну проти мирних жителів України, вкрав території, роками бреше світу про якісь референдуми, Гундяєва не обходить.

    Патріарх Московський також заявив, що росіяни помирають за якусь «Русь». «Ті, хто сумнівається, мають усі сумніви відкинути. Хто ще не знайшов цієї віри, повинен її шукати, повинен приходити до храму Божого, повинен молитися за рідних, за близьких, за воїнів, які сьогодні за Русь життя своє віддають», – пояснив він.

    Чому Кіріл згадує про Русь?

    Моспатріарх Кіріл згадує про Русь, тому що він є одним із головних ідеологів цього російського імперського міфу. Цей міф стверджує, що Росія нібито є спадкоємицею Київської Русі, яка була єдиною державою, що об’єднувала росіян, українців і білорусів. У своїх минулих проповідях Кіріл неодноразово повторював цей міф, стверджуючи, що «російський народ» є єдиним, який об’єднує росіян, українців і білорусів в щось одне.

    Цей міф є шкідливим для України, оскільки він використовується для виправдання російської агресії проти України і заперечення української самобутності й ідентичності. Росіяни стверджують, що вони мають право на Україну, оскільки вона є частиною їхньої «історичної спадщини».

    Насправді Україна – це незалежна держава з власною історією, культурою та мовою, яка сягає набагато древніших коренів ніж Москва і росія. Україна ніколи не була частиною Російської імперії, а лише перебувала під її владою і окупацією протягом тривалого часу. А москва має таке ж відношення до Русі, як Орда до Європи.

    Патріарх Кіріл не є єдиним, хто вірить у міф про Русь. Цей міф поширений у російському суспільстві і є одним із головних факторів, що сприяють російській агресії проти України.

    Таким чином лідер РПЦ знову проявив себе як вірний служитель російської пропаганди. Його проповідь на свято ікони Божої Матері «Всех скорбящих Радость» є черговим прикладом того, як російська православна церква використовується для підтримки російської агресії проти України.

    Найсвіжіше

    Популярне