Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Стало відомо, скільки релігійних громад УПЦ (МП) на Буковині цьогоріч об’єднались із ПЦУ

    Від початку 2023 року у Чернівецькій області 9 релігійних громад УПЦ (МП) змінили релігійну підлеглість й об’єднались із Православною Церквою України.

    Про це на брифінгу 10 листопада повідомила заступниця начальника обласної адміністрації Юлія Грицку-Андрієш, повідомляє Суспільне.

    Цьогоріч канонічне підпорядкування змінили релігійні громади сіл Рингач, Погорілівка, Чорний Потік, Прилипче, Росошани, Бережонка, Іванівці, Каплівка та міста Сокиряни.

    Заяви про перехід та нові статути релігійних організацій реєструють в обласному управлінні культури. Грицку-Андрієш каже, в середньому реєстрація відбувається впродовж двох тижнів.

    “Після цього відбуваються судові засідання, бо зрозуміло, що ніхто так просто не відпускає релігійні організації. Це теж може тривати роками”.

    В обласній військовій адміністрації юристи консультують людей, які ініціюють перехід громади. Також допомагають їм правильно оформлювати документи. Грицку-Андрієш каже, це потрібно для можливих судових засідань.

    “У прийомні дні — вівторок і четвер — представники громад можуть прийти, принести документи й фахово доопрацювати. Після цього ми будемо реєструвати перехід, оскільки часто є багато помилок при поданні переліку документів”, — каже начальниця обласного управління культури Олена Боднар.

    Загалом в області зареєстровано майже 400 релігійних організацій Української Православної Церкви Московського Патріархату та понад 150 — Православної Церкви України. З 2019 року в області 33 релігійні громади перейшли до ПЦУ, каже Грицку-Андрієш.

    Як релігійній громаді змінити підлеглість:

    • Парафія має провести загальні збори. Рішення про перехід має ухвалити не менш як дві третини від кількості членів релігійної громади.
    • Рішення мають засвідчити підписами.
    • Аби зареєструвати релігійну громаду, її члени повинні подати статут нової громади, копію рішення про її утворення, протокол загальних зборів з підписами. Також надати список не менше десяти засновників релігійної громади.
    • Має бути документ з правом власності чи користування приміщенням або письмова згода його власника, що він дозволяє громаді користуватися приміщенням.
    • Ці документи передають до місцевої адміністрації з заявою на ім’я голови ОВА.
    • Після переходу громади не втрачають прав на майно та культову споруду.
    • Частина громади, що виступила проти переходу, може зареєструвати власний статут та укласти договір про порядок користування культовою спорудою.

    Найсвіжіше

    Популярне