Неділя, 19 Травня, 2024
Бiльше

    Кіпр став прихистком для священників-втікачів з УПЦ (Моспатріархату)

    Російська парафія на Кіпрі стала прихистком для священиків-втікачів з УПЦ (МП), зокрема фактичного керівництва медіакорпорації УПЦ, відомої як Спілка Православних Журналістів (СПЖ). При цьому вони продовжують прославляти Росію та окупантів.

    Про це йдеться в новому OSINT-розслідуванні Тг-каналу Монолог.Здесь

    РПЦ має на Кіпрі собор святителя Миколая на Кіпрі, котрий знаходиться у місті Лімасол.

    З вересня 2018 року – настоятелем цього епіцентру російського релігійного впливу на Кіпрі став колишній благочинний Печерського благочиння Києва – протоєрей Павєл Поваляєв, котрий ще в 2014 році втік з України до Росії.

    Ймовірно, він втік з України через зв’язки з депутаткою ВР від Компартії Оксаною Калетник, яка єдина з української делегації голосувала проти засудження російської окупації України на 23 Парламентській асамблеї ОБСЄ 1 липня 2014 року. Спочатку Поваляєв виїхав до Росії, де отримав російське громадянство за особистим указом диктатора Владіміра Путіна, а потім опинився на Кіпрі.

    Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну першим священником втікачем з Києва, котрий втік на парафію Поваляєва і почав там служити став – о. Максим Степанюк. Він мав російський паспорт, адже служив там декілька років. А вже в квітні 2022 року він опинився на парафії РПЦ в Лімасолі в якості другого священника.

    Ще одним втікачем став отець Олексій Зощук – син священника м. Нова Ушиця на Хмельниччині Петра Зощука, котрий вчився в російській семінарії у м. Дзержинскій, а потім в Київській Духовній Академії. Він став широко відомим після того, як на початку 2018 року радикали з “С14” увірвались в київський офіс СПЖ. Тоді йому вдалось втекти він них через чорний хід.

    Примітно, що його батько – великий патріот України о. Петро Зощук зараз освячує джипи для ЗСУ, про що пише підконтрольне його синочку СПЖ.

    Також серед втікачів опинився Тарасій Піддубний. Після російського вторгнення, влітку 2022 року і сам священник, і його родина ще були в Києві. Тоді він освячував хрести на своєму храмі, котрий будував в Крюківщині. А вже в квітні 2023 він з родиною опинився на Кіпрі, де одразу почав з’являтись на світлинах парафії РПЦ в Лімасолі.

    “На нашу думку втеча Піддубного і Зощука була завчасно спланована та організована. Вони знали куди будуть тікати і готувались до від’їзду”, – зазначили розслідувачі.

    Крім того, в тому ж Лімасолі мешкає і київський втікач-архімандрит Аліпій (Свєтлічний), і відомий православний російський пропагандист Алєксандр Бориславскій (він же Алєксандр Вазнєсєнскій, Капібара ітд).

    Ще один київський священник УПЦ (МП), котрий регулярно співслужить з Поваляєвим та іншими втікачами з України на парафії РПЦ в Лімасолі – це о. Пімєн Курішко, священник з Георгіївського храму Києва. Курішко примудряється служити одразу і в Києві, і з РПЦ на Кіпрі.

    Найсвіжіше

    Популярне