П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    ПЦУ вшановує чудотворну ікону “Скоропослушниця” (+Молитва)

    9 листопада за новоюліанським календарем Православна Церква вшановує чудотворну ікону Божої Матері «Скоропослушниця», нагадує ПЦУ.

    Появу цієї ікони старці Афону відносять до Х століття, в часи служіння святого Неофіта Дохіарського. А назву, відому нині у всьому православному світі, ця ікона отримала у ХVIІ столітті, коли від неї сталося чудо в Афонському монастирі, що зветься Дохіар.

    Про це чудо відомо наступне: близько 1664 року в цьому монастирі монах Ніл ніс послух трапезника. І кожного разу, входячи до монастирської трапезної, він через неуважність коптив лучиною образ Божої Матері, що висів над входом. Одного разу, проходячи вночі повз цієї ікони із запаленим світильником, він почув голос, який закликав його надалі не коптити ікону. Чернець спочатку злякався, але потім вирішив, що ці слова промовив хтось із братії та не зважив на них. Так і далі продовжував Ніл ходити з запаленим каганцем ще якийсь період часу, допоки не почув ще раз голос від ікони: «Монах, недостойний ти такого імені! Чи довго ти так безпечно і так безсоромно коптитимеш перед Моєю іконою?». За цих слів нещасний був уражений сліпотою.

    Монах згадав і першу пересторогу, став картати себе за таку неувагу до Пресвятої Богородиці та Її чесного зображення. Він слізно молився, каявся і вирішив не відходити від ікони до того часу, аж поки не отримає прощення у своєму гріху. І невдовзі сталося чудо: монах Ніл почув милостивий голос, що линув від чудотворного образу, про те, що його молитва почута, він прощений, а зір йому повернутий: «Сповісти всій братії, що Я є покровом, провидінням і захистом цього монастиря, посвяченого архангелам. Нехай вони і всі православні християни звертаються до мене у своїх скорботах і проханнях, і Я всіх їх почую; всім, хто з благоговінням до Мене буде приходити, Я буду заступницею, і молитви всіх будуть виконані Сином і Богом Моїм заради Мого заступництва перед Ним. Віднині ця Моя ікона буде називатися «Скоропослушницею», тому що миттєву буду Я являти милість до тих, хто буде приходити до неї і прохання їхні будуть вмить почутими». Після цього монах Ніл знову почав бачити.

    З того часу багато ченців звідусіль приходили в Дохіарський монастир, аби вклонитися перед чудотворною іконою Божої Матері. Братія монастиря припинила прохід в трапезну повз цієї ікони та огородила місце перед чудотворним образом. Згодом тут постала каплиця. І до цього часу перед іконою моляться за духовне прозріння, за зцілення від різних хвороб і недуг, просять про допомогу, підтримку Пресвятої Богородиці. Списки цієї чудотворної ікони поширились у всьому православному світі.

    МОЛИТВА ДО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ НА ЧЕСТЬ ЇЇ ІКОНИ «СКОРОПОСЛУШНИЦЯ»

    Преблагословенна Владичице, Приснодіво Богородице, що Бога Слово раніше всякого слова для спасіння нашого народила і благодать Його найбільше за всіх прийняла, Море Божественних дарів і чудес; завжди жива Ріка, Яка подає благодать усім, хто з вірою до Тебе прибігає! Перед Твоїм чудотворним образом припадаючи, молимось до Тебе, Всещедрої Матері Людинолюбного Владики: сподоби нас всещедрої милості Твоєї і прохання наші, що ми приносимо Тобі, Скоропослушнице, якомога швидше виконай на користь, утіху і спасіння кожному.

    Вияви, Преблага, благодать Твою на рабах Твоїх. Подай хворим зцілення і здоров’я; тим, що хвилюються – спокій; полоненим – свободу; страждаючим – утіху. Визволи, Всемилостива Владичице, кожне місто і країну від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча та іншої тимчасової та вічної кари.

    Материнськими Своїми молитвами гнів Божий відверни. Від душевної немочі, спокус та гріхопадінь рабів Твоїх визволи. Щоб ми, перемагаючи спокуси та живучи благочестиво у цьому віці, в майбутньому сподобилися вічних благ благодаттю й людинолюбством Сина Твого і Бога, Якому належить всяка слава, честь і поклоніння з Безначальним Його Отцем і Пресвятим Духом нині і повсякчас, і на віки віків.

    Амінь.

    Найсвіжіше

    Популярне