Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Мощі святих у Києво-Печерській лаврі перевірять на автентичність, – Мінкульт

    Міністерство культури та інформаційної політики України планує перевірити мощі святих у Києво-Печерській лаврі на автентичність.

    Про це повідомив гендиректор Національного заповідника Максим Остапенко в інтерв’ю виданню Тelegraf.

    За його словами, кілька місяців тому спеціально створена комісія МКІП перевірила наявність переданих монастирю святинь.

    Він додав, що в суспільстві виникають сумніви щодо того, чи не підмінили якусь частину святинь, тому було вирішено перевірити їх на достовірність.

    “Міністерство культури разом з фахівцями різних галузей проведе експертизу, перевірить ці святині на автентичність. Ми хочемо, щоб потім не було до нас жодних звинувачень, що ми зберігаємо не ті святині або що святині вкрадено”, – наголосив посадовець.

    За його словами, на експертизу може піти півроку при правильній організації процесу.

    “Сучасні методи це дозволяють. Звісно, це непросто. Потрібно буде долучати монахів, які зберігають і вшановують ці святині і які мають право здійснювати маніпуляції з мощами. Але без такої експертизи запит суспільства залишиться, (з уваги на – ред.) недовіру людей до очільника й інших представників УПЦ МП, заарештованих за колаборанство й інші кримінальні речі. Свого часу держава передала монастирю ці реліквії, а зараз має повністю відновити над ними контроль”, – резюмував Остапенко.

    Як відомо, комісія Національного заповідника Києво-Печерська лавра повернула у державне користування 63-й та 64-й корпуси на території Нижньої лаври, де розташовувалася Київська духовна академія та семінарія УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне