Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    ВПБА співпрацюватиме з навчальними закладами Греції

    Делегація Волинської православної богословської академії побувала в цій країні для налагодження наукової та навчальної співпраці, обміну досвідом.

    Поїздка відбулася з благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла та за сприяння ГО «Волинське братство Св. Володимира Великого», пише сайт єпархії.

    23 жовтня декан монастирів єпархії архімандрит Константин (Марченко), ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін, викладач протоієрей Віктор Пушко, проректор з наукової роботи протоієрей Владислав Фульмес прибули на о. Крит. 24 жовтня побували в науковому центрі митрополії Ретимно і Авлопотамоса Православної церкви Криту, в якому відбувається чимало заходів під патронатом Вселенської патріархії. Ввечері делегація прибула до Православної академії Криту. За вечірнім богослужінням, напередодні вшанування великомученика Димитрія Солунського, помолилися у храмі на його честь у Колімпарі.

    27 жовтня ВПБА підписала договір про співпрацю з Церковною академією Криту (ПАК), яка є Патріаршим університетом, у галузі соціального служіння душпастирів, медичного капеланства, біоетики, загалом турботи про травмованих, скривджених і важкохворих. Волиняни вручили їм пам’ятні сувеніри із символікою ВПБА.

    28 жовтня побували в жіночій ісихастирії (місці усамітнення) на честь Преображення Господнього, що знаходиться на скелях неподалік м. Ханья. Священники спілкувалися з черницями, у т. ч. про події в Україні.

    А з нагоди державного свята Охі панотці помолилися за Божественною літургією у церкві Святої Марини в Калампері та взяли участь у покладанні квітів.

    ВПБА започаткувала співпрацю за програмою «Еразмус» із Вищою церковною академією Афін (AEAA). Угоду про це підписали 30 жовтня ректор протоієрей Володимир Вакін і голова академічної ради АЕАА Афанасіос Капсалі. Ця академія надає освіту та видає наукові ступені нарівні з вищими навчальними закладами. Делегацію з Волині тут супроводжував архімандрит Серафим (Димитріу), настоятель афінської церкви Святої Марини.

    У грецькій столиці відвідали храм, у якому служить о. Серафим. Від початку заснування у ньому завжди велася широка благодійна діяльність. І тепер вірні продовжують давні традиції: тут діють благодійна їдальня, служба донорства крові, дитяча служба, допомога залежним та багато іншого. Побачене на парафії Святої Марини стало яскравим свідченням доброго пастирства та прикладом до наслідування. Ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін подякував о. Серафиму, вручив подарунки на згадку і запросив до Луцька.

    31 жовтня нашу делегацію прийняв предстоятель Грецької церкви архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім ІІ. Зустріч відбулась у тронній залі палацу архієпископії в Афінах. Під час розмови ієрарх наголошував на співпраці та запрошував на стажування науковців.

    Тоді ж відбулася зустріч представників ВПБА на чолі з о. Володимиром із високопреосвященним Агафангелом, митрополитом Фанаріоським, у канцелярії апостольського служіння при Священному синоді. Митрополит позитивно відгукнувся на пропозицію волинян розпочати переклади та видання українською мовою відомих у грецькому церковному середовищі публікацій. Делегацію запевнили у можливості проводити онлайн-курси, інтерактивне навчання, очне стажування студентів і викладачів ВПБА, а також започаткувати спільну видавничу справу.

    А ще прочани побували у грецькому православному центрі та помолилися у Свято-Пентеліському монастирі. Також обговорили співпрацю між бібліотеками Волинської академії та цього Центру.

    Волиняни мали зустріч із почесним професором Афінського університету, деканом Інституту вищих богословських досліджень при Православному центрі Константинопольського патріархату в Шамбезі (2003—2019) Власіосом Фідасом та його дружиною Ангелік, а також давнім другом Волинської єпархії та ВПБА митрополитом Анейським Вселенського патріархату Макаріосом (Павлідісом). Професор Фідас провів гостей до своєї бібліотеки і ознайомив з останніми науковими доробками.

    І на завершення поїздки, на запрошення архімандрита Антоніоса (Малюфа) духовенство співслужило з єпископом Рогіону Філофеєм на першій архієрейській вечірні у новозбудованій церкві Агій Акіндінос у муніципалітеті Агій Анаргіро – Каматеру. Приємною несподіванкою була присутність на богослужінні українців, що живуть в Афінах.

    Найсвіжіше

    Популярне