Вівторок, 14 Травня, 2024
Бiльше

    Аналіз молитви за Україну в храмах УПЦ (МП): чого не вистачає в тексті?

    В одній із наших попередніх публікацій ми аналізували «Молитву за святу Русь», яку з благословення московського патріарха Кирила Гундяєва читають у храмах російської церкви. У цій же статі пропонуємо порозмірковувати над текстом схожої молитви, яку читають у храмах так званої УПЦ, що перебуває у єдності із московським патріархатом.
    Для початку наведемо власне текст самої молитви. Примітно, що молитву за Україну в храмах нібито повністю незалежної від росії Церкви читають виключно церковнослов’янською мовою із російською вимовою. Тому нижче подаємо також авторський переклад українською мовою.

    Владыко Вседержителю, Господи Иисусе Христе Боже наш, призри милостивно с высоты человеколюбия Твоего на вопль и стенание народа украинского, в скорби сущаго.

    Вемы Господи, яко грехми и беззаконии нашими прогневаша Твою благость, но умилосердися и помилуй нас; не отврати Лица Твоего от нас в смятении и печали сущих. Даруй нам всесильную благодать Твою: власти умудри, воинство наше мужеством укрепи, споспешствуй им во всем благопотребном, лишенныя крова введи в домы, плененныя избави, недугующия исцели, отчаянныя утеши, на поле брани жизнь свою положивших милости Твоей сподоби и вся люди Твоя сохрани от врага и супостата.

    Молимся Тебе, Боже наш, да будут уши Твои внемлюще гласу моления нашего, не отврати Лица Твоего от воздыханий наших и не остави Отечество наше Православное. Подаждь, Господи, вожделенный мир и спасение всем на Тя уповающим и призывающим Имя Твое, молитвами Преблагословенныя Матери Твоея и Владычицы нашея Богородицы, святого крестителя и просветителя нашего великого и равноапостольного князя Владимира и всех святых земли нашея.
    Ты бо еси крепость и утверждение, помощь и победа верно на Тя уповающих и Тебе славу воссылаем со безначальным Твоим Отцем и с Пресвятым Духом, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

    Переклад редакторів Духовного фронту:

    Владико Вседержителю, Господи Ісусе Христе Боже наш, зглянься милостиво з висоти людинолюбства Твого на плач і страждання народу українського, що в скорботі перебуває.

    Знаємо Господи, що гріхами і беззаконнями нашими прогнівали ми Твою благість, але змилосердься і помилуй нас; не відвернись від нас, що у страху і смутку перебуваємо. Даруй нам всесильну благодать Твою: владу умудри, воїнство наше мужністю зміцни, і все благопотрібне їм пошли, позбавлених даху введи в будинки, полонених – визволи, хворих – зціли, засмучених – втіш, тих, що на полі битви життя своє поклали – сподоби Твоєї милости, і всіх людей Твоїх збережи від ворога та супостата.

    Молимося Тобі, Боже наш, нехай будуть вуха Твої уважними до голосу нашого моління, не відверни Твого обличчя від зітхань наших і не залиши Вітчизну нашу Православну. Подай нам, Господи, бажаний мир і спасіння всім, хто надіється на Тебе і закликає Ім’я Твоє, молитвами Преблагословенної Матері Твої і Владичиці нашої Богородиці, святого хрестителя і просвітителя нашого великого і рівноапостольного князя Володимира і всіх святих землі нашої.

    Бо Ти міцність і твердження, допомога і перемога для тих, хто на Тебе надіється, і Тобі славу возсилаємо з безначальним Твоїм Отцем і з Пресвятим Духом, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

    Найперше, що кидається в очі, це те, що в молитві за Україну жодного разу не згадано саму Україну, власне у всьому тексті немає навіть самого слова Україна. Натомість згадується, лише «Отєчєство Православноє» і «зємля нашея». Хоча під ці визначення може підпасти будь-яка інша країна, не лише Україна.

    Також у тексті не говориться нічого про війну. На початку згадується лише про плач і страждання українського народу. Утім, як слідує далі причина цих страждань не в нападі на цей українських народ російських окупантів, а в гріхах і беззаконнях самого українського народу, якими власними вони і прогнівали Бога. З цього випливає, що війна – це покарання Боже для українського народу за його гріхи.

    Утім таке формулювання є доволі суперечливим! Адже причина цієї війни полягає не в гріхах українців, а в навіженому бажанні очільника кремля путіна поневолити Україну. Господь попустив українцям ці страждання і це одне із найтяжчих випробувань, але Він зробив це для того, щоб об’єднати український народ! І ці півтора роки війни засвідчують, що Господь допомагає українцям в їх боротьбі. Агресора ж Бог посоромив, а тому і знищив його нечестиві наміри окупувати українську землю за декілька днів. Як би ж війна і дійсно була б покаранням за гріхи, то український народ чекала б доля старозавітнього Ізраїля, які через власні гріхи неодноразово потрапляв у полон і гніт іноплемінників.

    Далі у тексті слідує перелік прохань за владу, постраждалих від війни, за воїнів, а також полеглих воїнів. З цього переліку варто окремо проаналізувати прохання за владу і полеглих воїнів. Так у молитві проситься умудрити владу, але для чого невідомо. Чи для ведення перемовин про капітуляцію, чи все таке для вірних стратегічних рішень заради Перемоги України. Сподіваємось, що саме останнє мали на увазі укладачі цієї молитви.

    Більш спірним є прохання за тих, хто віддав своє життя на полі битви. Для них УПЦ (що в єдності з МП) у молитві просить Бога сподобити їх милості. Таким формулюванням фактично заперечується те, що полеглі українські воїни виконали заповідь Божу і віддали своє життя за ближніх своїх, що за словом Писання, є найбільшим проявом любові. «Немає більшої любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ін. 15, 13). Таким чином для авторів цієї молитви полеглі українські захисники не є героями, які виконали заповідь Спасителя, а є лише простими загиблими на «полі брані».
    Наприкінці тексту автори просять подати «бажаний мир», а не перемогу. Власне саме слово «перемога» згадується лише один раз, і то другорядно.

    Для прикладу нагадаємо, що в російському варіанті схожої молитви акцентується увага саме на перемозі російських окупантів. Також варто відзначити, що за самовільну заміну цього слова на «мир» в рпц суворо карають і навіть забороняють у священному служінні і лишають сану. Укладачі з УПЦ (що в єдності з МП) чомусь посоромились згадати слово «перемога» для України. Можливо такою була вказівка із самої москви.

    Підсумовуючи наш лаконічний аналіз, можемо констатувати, що молитва є відображенням самої позиції УПЦ (що в єдності з МП) стосовно російської агресії. Як немає чіткої позиції, так немає і чіткого розуміння того про що моляться представники цієї релігійної спільноти. Можливо згодом представники УПЦ (що в єдності з МП) зможуть чітко формулювати свої думки і благатимуть Бога не лише про послання «миру» безликому «Православному Отєчєству», а нарешті проситимуть дарувати довгоочікувану Перемогу Богомбереженній Україні нашій!

    Найсвіжіше

    Популярне