Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Війна змінила ставлення людей до УПЦ(МП): На Чернігівщині до ПЦУ перейшла 21 громада

    Громади, які змінили конфесійне підпорядкування:

    • Корюківський район — сім релігійних громад.
    • Прилуцький район – шість релігійних громад.
    • Ніжинський район — чотири релігійні громади.
    • Чернігівський район – чотири релігійні громади.

    “Я вважаю, що ситуація з конфесійними переходами хоч і не така стрімка, як, можливо, багатьом хотілося б, але вона прогресує і кількість релігійних громад, які бажають змінити конфесійне підпорядкування, вона буде збільшуватися”, — говорить Олексій Степаненко.

    Зі слів Олексія Степаненка на Чернігівщині також є релігійні громади, які вже провели збори, проголосували за зміну конфесійного підпорядкування і перебувають на стадії підготовки пакета документів для подачі до Чернігівської ОВА.

    Чому відбувається перехід з однієї конфесії в іншу

    Перехід з УПЦ (МП) до ПЦУ відбувається з двох причин, каже Степаненко. Перша — в Україні створена єдина українська помісна православна церква. Друга — повномасштабна війна, яку розпочала Росія.

    “Одним з рушієм, як на мою думку, є відкрита війна, яку почала Росія проти України, і люди змінюють своє відношення, і вони відкривають очі на те, хто є хто, і яка релігійна громада є якою релігійною громадою, якими діями вони займаються”.

    Скільки релігійних громад УПЦ (МП) та ПЦУ є на Чернігівщині

    На Чернігівщині зареєстровані 953 релігійні громади 30 конфесій. Дві найбільші конфесії — УПЦ (МП) та ПЦУ.

    Православна церква України налічує 182 громади.

    До Української православної церкви Московського патріархату входять дві єпархії — Чернігівська та Ніжинська. Чернігівська єпархія налічує 292 релігійні громади, Ніжинська єпархія складається з 259 релігійних громад.

    Найсвіжіше

    Популярне