Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    У Гітлера був Геббельс, у Путіна – Кіріл: Експерт про підозру Моспатріарху

    Відомий релігієзнавець Юрій Чорноморець детальніше прокоментував рішення СБУ пред’явити підозру патріарху РПЦ Кірілу.

    На думку експерта, це було необхідно зробити значно раніше, оскільки ще з перших днів повномасштабного вторгнення Кіріл підтримував російську агресію та поширював брехливу пропаганду Кремля.

    “Записи бесід Кіріла з Путіним, його промови показали, що він один з основних інстигаторів вторгнення та виправдовує звірства росіян. Але СБУ діяла дуже повільно”, – зауважив експерт в ефірі Радіо NV.

    “Якщо у Гітлера був Геббельс як світська людина, яка поширювала нацистську пропаганду, то саме Патріарх Кіріл став геббельсом режиму Путіна. І відповідно за це необхідно нести повну відповідальність від А до Я. “, – порівняв експерт.

    Ю.Чорноморець нагадав про подану скаргу на Кіріла до Вселенського Патріархату та збір доказів для Міжнародного трибуналу. Його діяльність вивчається для майбутнього суду в Гаазі. Це значно ускладнює пересування патріарха світом.

    “Тобто йде розслідування, потім збирається знову таки доказова база по Патріарху Кірілу як військовому злочинцю для майбутнього суду в Гаазі. Тобто це три скажімо такі треки, по яких він вже е відповідно якимось так чи інакше підозрюваний, от якому пред’являються звинувачення. В офіційні обвинувачення пред’являються і відповідно через це він вже не виїзний в більшість країн світу. Це зрозуміло, але так чи інакше необхідно цю тему дожимати”, – каже Чорноморець.

    Він наголосив на необхідності розслідувати не лише дії самого Кіріла, а й його прибічників в Україні, аби притягнути їх до відповідальності.

    “Ну а власне, я пам’ятаю просто, коли СБУ оприлюднило телефонні записи прослуховування телефонних розмов цього Паши Мерседеса. Він же митрополит Павел. Коли його хтось там, якась матушка запитувала чи поминати патріарха Кирила, та поминайте. Потім далі вони сказали, що це на власний розсуд священників там і єрархів. Є приходи та монастирі, які продовжують так робити навіть у Києві. Люди в таких місцях піддаються маразматичній пропаганді. Деякі священнослужителі, на зразок Паканича, також порушують постанови Собору та фактично поминають Кирила, хоча виглядає це як поминання всіх патріархів. СБУ варто розслідувати не стільки формули поминання, скільки конкретні випадки виправдання агресії та геноциду. Наприклад, Арсеній виправдовував російську агресію, звинувачуючи Україну”.

    Водночас пред’явлення підозри зараз показало, що прибічники РПЦ в Україні не лише співчувають агресорові, а й підтримують підозрюваного.

    “Тепер виявляється, що прибічники РПЦ в Україні не просто лояльні до Москви, а й підтримують злочинця, якому офіційно висунуто звинувачення. Поки що за трьома статтями…”, – зауважив пан Чорноморець.

    Найсвіжіше

    Популярне