Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Представники ВРЦіРО звершили адвокаційний візит до США

    Делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій прибула до Вашингтону. У неділю, 29 жовтня, делегація ВРЦіРО на чолі з головуючим Станіславом Носовим відвідала храм Української греко-католицької громади. В українському храмі та пізніше за вітальною вечерею українські релігійні діячі зустрілися з впливовими представниками української діаспори. Окрему увагу було приділено жорстоким переслідуванням, свавільним ув’язненням і тортурам, які російська влада спрямовує проти священнослужителів і вірних релігійних меншин на окупованих територіях України.

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    30 жовтня за участю української делегації відбулася панельна дискусія в Інституті миру Сполучених Штатів у Вашингтоні та круглий стіл за участі американських експертів і лідерів думок.

    Згодом українські релігійні діячі взяли участь в окремій нараді в Держдепартаменті США, де зустрілися з Рашадом Хусейном, Послом США з особливих доручень у справах міжнародної релігійної свободи. Делегати ВРЦіРО засвідчили, що в Україні залишається високий рівень релігійної свободи та жодна церква не була закрита. Натомість російська влада використовує релігію як інструмент пропаганди та примушує релігійні спільноти до співпраці з ФСБ (колишня – КГБ), в тому числі на окупованих територіях.

    «Ситуація в Росії навіть гірша, ніж була за часів Радянського Союзу. Якщо комуністична влада була відокремлена від церкви через свою атеїстичну ідеологію, то тепер Кремль тотально контролює всі церкви і релігійні організації в Росії та використовує їх для пропаганди війни проти України. Тому російських релігійних діячів, які є співучасниками злочинів Кремля, не слід сприймати лише як духовних осіб, натомість доцільно накласти на них санкції як на пропагандистів, які виконують замовлення Кремля», – наголосив митрополит Євстратій.

    Цього ж дня українські релігійні діячі зустрілися з експертами Heritage Foundation, стратегічного дослідницького інституту США. Мова йшла про роль релігійної спільноти України у захисті цінностей демократії, верховенства права, свободи віросповідання, сімейних засад та інших консервативних цінностей.

    Також окрема зустріч відбулася з керівництвом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). У підсумку було досягнуто домовленості про розширення партнерства з релігійними спільнотами України для надання гуманітарної допомоги та реалізації освітніх проєктів на підтримку народу України, який страждає від російської агресії.

    31 жовтня делегація ВРЦіРО зустрілася з американськими журналістами, експертами провідних дослідницьких центрів та сенатором США.

    Українські релігійні діячі відповіли на запитання щодо законодавчих змін у сфері релігійної діяльності, передбачених проєктом № 8371. Зокрема, ще у квітні Всеукраїнська Рада Церков одностайно заявила про «неприпустимість діяльності в Україні будь-яких організацій, у тому числі релігійних, центри та керівництво яких знаходяться в Російській Федерації».

    «Московська патріархія, на жаль, фактично є не релігійною організацією, а державною російською структурую для контролю за релігійним життям та для здійснення кремлівської політики. Саме тому пропонований в парламенті України закон – це спосіб захистити громадян нашої держави від зловживань релігійною свободою, оскільки Росія використовує підконтрольні церкви і релігійні громади як інструменти гібридної війни», – пояснив митрополит Білоцерківський Євстратій.

    Дискусія на цю тему відбулася в американському консервативному аналітичному центрі Hudson Institute за участі делегації ВРЦіРО та експертів із різних дослідницьких центрів США.

    Згодом під час зустрічі з Чаком Грасслі, який служить сенатором від штату Айова з 1981 року та очолює підкомітет у Комітеті з фінансів Сенату США українські релігійні діячі розповіли про драматичне погіршення становища українських церков і релігійних громад на територіях, контрольованих російськими військовими.

    Також делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій відвідала Меморіал жертвам українського Голодомору-Геноциду 1932-1933 років та вшанувала пам’ять українців, замордованих радянською владою.

    Окрему зустріч українські релігійні діячі провели з Послом України в США Оксаною Маркаровою, яка прийняла делегацію ВРЦіРО у приміщенні посольства.

    Найсвіжіше

    Популярне