Вівторок, 14 Травня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл заявив, що знайшов зниклу понад 100 років тому Казанську ікону Божої Матері

    Глава Російської православної церкви патріарх Кіріл, який схвалює війну проти України, під час літургії в Успенському соборі Кремля заявив, що виявив оригінал Казанської ікони Божої Матері – образ, який вважався втраченим понад 100 років тому.

    «Цю подію можна віднести до історичних подій. Ми бачимо перед собою оригінал чудотворного образу Казанської Божої Матері, перед яким молилися Пожарський та Мінін і яка врятувала наш народ від іноземної інтервенції та невідомо від яких наслідків цієї інтервенції», — цитує Інтерфакс заяву Гундяєва під час богослужіння.

    Глава РПЦ розповів, що ікона зберігалася на складі його резиденції у Передєлкіному серед інших образів і несподівано знайшлась. “Уважно переглядаючи ікони”, він знайшов цей образ і спочатку подумав, що це підробка, але потім вирішив передати ікону на експертизу.

    Експерти підтвердили, що представлена ​​главою РПЦ ікона належить епосі, в якій було створено Казанський образ, заявив Гундяєв. Жодних доказів своїм словам він не надав.

    «І оскільки ця ікона є як би точною, точною копією тієї створеної ікони, то цілком очевидно, що не могло бути на той час створено дві однакові ікони і що йдеться про чудотворний образ, про той самий образ, перед яким і Мінін, і Пожарський молилися», — дійшов висновку він.

    Кіріл також зізнався, що не відразу зважився оголосити про знахідку, але потім зрозумів, що таїти цю історію неможливо. Глава РПЦ передав ікону Казанському собору на Червоній площі.

    У Московській патріархії уточнили «Інтерфаксу», що Казанська ікона, яку під час літургії в Успенському соборі Кремля представив патріарх Кирило, є так званим московським списком (копією) первообразу, знайденого в Казані 1579 року.

    Нагадаємо, СБУ оголосила підозру патріарху РПЦ Кірілу. За даними слідства, московський патріарх входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва росії та один із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України. Для поширення пропаганди він масово використовує підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території рф, а також представників УПЦ (МП) в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне