Середа, 15 Травня, 2024
Бiльше

    На Полтавщині релігійній громаді ПЦУ майже місяць не віддають храм: у чому причина

    У Нових Санжарах майже місяць не передають Свято-Троїцький храм для потреб релігійної громади Православної церкви України. Відповідну релігійну організацію зареєстрували 5 жовтня 2023-го року.

    Про це розповів священнослужитель ПЦУ Дмитро Педина.

    На Свято-Троїцький храм претендує новосанжарська релігійна громада Православної церкви України. 5 жовтня начальник обласної військової адміністрації своїм розпорядженням зареєстрував оновлений статут релігійної організації.

    “У такому юридичному, правовому полі ми намагаємось повернути собі, людям їхнє ж майно. Той храм відвідують місцеві жителі, вони вносять туди пожертви, вони купували і купують туди церковне начиння, літературу, тому їхнє майно має бути у їхній власності”, — говорить священник ПЦУ Дмитро Педина.

    “Оцей храм, його тут не було, ми його самі будували. Ми складалися, панотець ходив, просив в кого що є: «Може, дасте на храм божий?». У мене переконання, що храму цього не можна чіпати”, — каже парафіянка Свято-Троїцького храму Віра.

    Настоятель храму протоієрей Української православної церкви Володимир телефоном Суспільному розповів, що не дає проводити богослужіння представникам ПЦУ, оскільки вважає перехід громади незаконним, а відповідно, не бачить підстав передавати ключі від культової споруди.

    “Юридично релігійної громади Української православної церкви Московського патріархату не існує. Тепер існує тільки громада Православної церкви України. Ця громада УПЦ перейшла до ПЦУ”, — пояснює священник ПЦУ Дмитро Педина.

    “Якщо релігійна громада мала майно, храм збудувала, то цей храм залишається власністю громади. Якщо громада змінює своє юрисдикційне чи канонічне підпорядкування, то храм не залишається десь осторонь, він і далі належить громаді. Така процедура передбачена законом”, — каже митрополит Полтавський та Кременчуцький ПЦУ Федір.

    Земельна ділянка, на якій збудований храм, належить Полтавській єпархії УПЦ. Це ускладнює передачу храму релігійній громаді, говорить голова спілки учасників бойових дій Новосанжарщини Роман Павлюченко.

    “Це земля комунальної власності, яку взяли в довгострокову оренду. Ми будемо, відповідно до закону, скасовувати це рішення через суд. Потім цю земельну ділянку на території Новосанжарської територіальної громади рішенням депутатського корпусу буде передано до нової релігійної громади Православної церкви України”, — розповідає голова спілки учасників бойових дій Новосанжарщини Роман Павлюченко.

    Як розповів митрополит Полтавський та Кременчуцький Православної церкви України Федір, нині схожа ситуація і у Лохвицькій громаді.

    Найсвіжіше

    Популярне