П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Українські релігійні лідери під час туру по США: “Будь ласка, почуйте наш крик”

    Як і інші християнські, юдейські та мусульманські священнослужителі у складі делегації українських міжконфесійних лідерів, які цього тижня відвідують Сполучені Штати, пише видання Washington Times, єпископ Іван Русин має лаконічне послання: “Будь ласка, почуйте наш крик”.

    Заступник старшого єпископа Української Євангельської Церкви, протестантської деномінації, сказав, що з лютого 2022 року, коли почалося російське вторгнення, деякі з пасторів його церкви були вбиті, а семінарія зазнала ракетного обстрілу. За його словами, на окупованих Росією територіях церква була змушена піти в підпілля.

    “Коротше кажучи, це було пекло” на окупованих територіях, – сказав Русин під час візиту делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до Інституту миру США в понеділок.

    “Ми не говоримо про соціальну маргіналізацію, – сказав він. “Ми говоримо про те, що людей вбивають за те, що вони мають іншу віру”.

    Він та інші священнослужителі подякували Сполученим Штатам за допомогу Україні та попросили про подальшу підтримку. Члени групи заявили, що російські окупанти придушують релігійні та інші свободи на територіях України, які перебувають під російським контролем.

    “Ця війна зробила кожного українця моїм сусідом”, – сказав Русин під час форуму Інституту миру.

    Делегація прагнула показати, що вони значною мірою об’єднані, незважаючи на релігійну приналежність. Вони хотіли розвіяти занепокоєння щодо законопроекту, який розглядається як спрямований проти однієї гілки православного християнства, і стверджували, що релігійна свобода в Україні процвітає – на відміну від окупованих Росією територій, де, за їхніми словами, релігійні переслідування є широко поширеним явищем.

    “Ми є свідками російських звірств, що відбуваються в нашій країні”, – сказав митрополит Євстратій Зоря, представник Православної Церкви України.

    Комісія США з міжнародної релігійної свободи у липневому звіті заявила, що російські збройні сили “часто пошкоджували і руйнували релігійні будівлі та інші об’єкти, вбивали або калічили тих, хто переховувався або молився в цих місцях”, а також “викрадали і піддавали тортурам релігійних лідерів”.

    У жовтні ЮНЕСКО повідомила, що підтвердила пошкодження 124 релігійних об’єктів в Україні, на додаток до інших культурних об’єктів.

    Візит делегації включає численні зупинки в різних місцях, від Державного департаменту США до медичної спільноти Х’юстона, щоб подякувати учасникам, які привезли медичну допомогу в Україну.

    Вони також намагалися розвіяти побоювання щодо релігійного клімату в самій Україні. Раніше цього місяця український парламент дав попереднє схвалення законопроекту, який розглядається як такий, що по суті унеможливлює існування однойменної, але окремої Українську Православну Церкву через її зв’язки з православним патріархом Московським, який рішуче підтримав російське вторгнення. Остаточне голосування ще не відбулося.

    Закон не називає конкретну церкву, але забороняє діяльність будь-якої релігійної організації, пов’язаної з керівними центрами в державі-агресорі.

    Українська православна церква оголосила про свою незалежність від Москви і проголосила свою лояльність до України, але урядова дослідницька комісія стверджувала, що УПЦ залишається структурним підрозділом Російської православної церкви.

    Інша окрема, але схожа за назвою церква, Православна церква України, була офіційно визнана незалежною Вселенським патріархом Константинополя Варфоломієм у 2019 році, але російська церква оскаржила легітимність цього визнання.

    Митрополит Зоря, речник Православної церкви України, заявив, що метою законопроекту є “захист релігійної свободи від інструменталізації кремлівською диктатурою”.

    Він та інші члени делегації заявили, що в Україні існує широка релігійна свобода, на відміну від контрольованих Росією територій, де “якщо ти не лояльний до російського уряду, ти не маєш ніяких прав”, – сказав Зоря, заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ.

    Зоря засудив заяви Московського Патріарха РПЦ Кіріла, який рішуче підтримав війну як частину метафізичної битви проти західного лібералізму і заявив, що російські загиблі на війні мають прощені гріхи.

    “Ці публічні благословення російських звірств”, – сказав Зоря, – є частиною “політики, спрямованої на виправдання знищення української ідентичності”.

    Рабин Яків Дов Блайх сказав, що представники релігійних меншин мають занепокоєння щодо закону, бажаючи бути впевненими, що він не стане прецедентом, який буде використаний проти інших релігійних груп. Але він сказав, що бачить необхідність цього закону. Він сказав, що кожна релігійна група ризикує бути кооптованою росіянами, і розповів, що у 2005 році він відмовився від пропозицій російських агентів заплатити йому за контроль і вплив на єврейське життя в Україні.

    “Очевидно, що ми всі нервуємо через це, – сказав Блайх, головний рабин Києва та України, коментуючи законопроект. “Але, врешті-решт, Україна повинна вижити, Україна повинна процвітати як демократія, а цього не станеться, якщо її частини будуть контролюватися з ворожої держави”.

    Члени делегації заявили на форумі в понеділок, що вони усвідомлюють, що продовження американської допомоги Україні стикається зі скептицизмом з боку деяких американських консерваторів, в тому числі деяких американських християн, які сприймають російського президента Путіна як захисника традиційних цінностей.

    Русин сказав, що сподівається на діалог з американськими євангелістами. Вони повинні знати, що на підконтрольних Росії територіях України “їхніх одновірців-євангелістів вбивають щодня”, – сказав він.

    І додав, що українські християни знають, як виглядають релігійні репресії – вони пережили їх 70 років за радянської влади – і що “зараз ми маємо цю свободу” в Україні

    Ахмед Тамім, Верховний муфтій України і голова Духовного управління мусульман України, підтримав інших членів делегації.

    “Ми не хочемо, щоб хтось знищив Україну, як Югославію, – сказав він. “Ми є частиною української спільноти. Ми захищаємо свою землю”.

    Найсвіжіше

    Популярне