Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    На Черкащині громада УПЦ (МП) перейшла до ПЦУ

    У Вишнополі на Тальнівщині за ініціативи сільської громади 24 жовтня відбулися збори, на яких обговорювали питання переходу парафії Івана Богослова з УПЦ (що в єдності з Московським Патріархатом) до ПЦУ.

    Про це повідомляють Вісті Черкащини.

    Збори відбулися у приміщенні сільського будинку, де зібралося понад 50 осіб. Водночас у селі була створена ініціативна група релігійної громади, а також створено реєстр релігійної громади, до якого увійшло 205 осіб.

    – Багато наших односельчан стали на захист рідної неньки України. Вони ціною власного життя виборюють Перемогу і обурені тим, що ми у своєму селі прикриваємо московських попів. Тому ми зібралися тут, щоб наша церква Івана Богослова була Православною Церквою України, а не Церквою, яка належить до Московського Патріархату, – зазначили віряни із Вишнополя.

    Перед офіційним відкриттям зборів вишнопільці обрали голову та секретаря, а також лічильну комісію. Далі всі присутні вшанували пам’ять двох загиблих військових із села Вишнопіль – Дмитра Оверченка й Анатолія Рябоконя та усіх тих, хто віддав життя за Незалежність України, хвилиною мовчання.

    Перед голосуванням староста округу №2 Тетяна Гудзенко виступила із промовою.

    – 19 жовтня 2023 року депутати Верховної Ради України в першому читанні проголосували за законопроект про заборону діяльності в Україні релігійних організацій пов’язаних із Російською Федерацією. Я, як і більшість наших односельчан, також підтримую цей законопроект, адже вважаю, що в Україні немає місця нічому російському. І мова, і релігія, і культура мають бути українськими. Церква Московського Патріархату – це свого роду співпраця із Росією на духовному рівні і тому логічно, що війна не тільки на фронті, а й на духовному рівні. Дорогі мої односельчани, я завжди прислухалася і буду прислухатися до вашої думки, тому звертаюся до кожного, нам в селі разом жити, працювати, ростити, виховувати дітей і молитися Богу також разом. Люди в селі мають бути згуртовані та триматися разом, адже тільки в єдності наша сила!

    Також на збори прибув благочинний Тальнівської громади Андрій Гаргат. Разом зі священиками, які відбудовують Православну Церкву України у селах Тальнівщини, він провів молитву та звернуся до вишнопільців.

    – Ми приїхали у ваше село не для того, аби нести ворожнечу, а для того, щоб об’єднати всіх у єдиній Православній Церкві України і визволити із російської окупації ваш храм. У Тальнівському благочинні є священики, які перейшли разом із громадами до ПЦУ, є села, у яких громади перейшли без священнослужителів. Я закликаю вас до миру і до єдності, тому що ми не повинні ділити Бога, не повинні ділити Церкву, ми маємо бути єдині та свідомі. Кожен обирає свій шлях до Бога і все б нічого, якби в Україні була Церква Московського Патріархату, але якби Росія не напала на нас. Тому ми маємо очиститися від усього московського, аби допомогти нашим хлопцям здобути Перемогу.

    Зазначимо, що до Православної Церкви України перейшли лише 6 церков Тальнівщини, які раніше належали до УПЦ Московського Патріархату. А саме у Майданецькому, Кривих Колінах священики добровільно не захотіли служити під московською рукою.

    Наступними ініціювали перехід церковні громади у Веселому Куті та Лащовій, там місцеві жителі зібрали народне віче і, незважаючи на думку місцевого проросійського священика, за волею людей відбувся перехід до ПЦУ. Далі громада Тальянок зібрала збори і своїми підписами засвідчила перехід до ПЦУ. У Вишнополі священик Василь Гулич з Уманщини с. Паланка теж відмовився переходити до ПЦУ, а тому жителі села вирішили організувати збори та зробити перехід без священика.

    За словами отця Андрія, до сьогодні навіть і не планують переходити до ПЦУ ще п’ять храмів у громаді – два у Тальному: Святотроїцька парафія (біля автостанції) та Димитріївська церква УПЦ МП (біля нової пошти), якими заправляють брати Бардецькі, у Легедзиному та Кобриновій Греблі, де Дмитро Красносельський проповідує московський патріархат та у Лісовому, де священником є Іван Агоста.

    Тож, у Вишнополі за перехід до Православної Церкви України присутні на зборах проголосували одноголосно. Нині триває етап реєстрації документів, а на приміщення церкви вишнопільці разом із представниками правоохоронних органів повісили замок. Після реєстрації документів опікуватися вірянами у селі буде отець Володимир із Майданецького.

    Найсвіжіше

    Популярне