Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    «Питання УПЦ (МП)» стає важелем втручання у вибори в США

    Інтерв’ю Роберта Амстердама, американського адвоката, якого найняли захищати УПЦ (МП) на міжнародному рівні, Такеру Карлсону, американському консерватору-пропагандисту та любителю Путіна, наробило неабиякого галасу. Фрагмент цього інтерв’ю ретвітнув Ілон Маск, який також симпатизує Республіканській партії США та Москві, з коментарем «Священників саджають у в’язницю?»

    Не буду перебирати, що було сказано в тому інтерв’ю. Краще перелічити, що не було сказано. Співрозмовники не казали за які саме злочини проти держави ув’язнили кількох священників, а по інших триває слідство. Амстердам і Карлсон сором’язливо не уточнили, що в законопроєкті, ухваленому Верховною Радою, ані словом не згадується Українська православна Церква (в єдності з Московським патріархатом). Лише релігійні організації, що мають зв’язок з країною-агресоркою. І своїми заявами, що цей проєкт закону спрямований на «заборону УПЦ», деякі священнослужителі та їхні закордонні «захисники» підтверджують, що УПЦ (МП) таки є частиною російської церкви.

    Не буду зараз прискіпуватися до слів Роберта Амстердама, бо така в адвокатів робота – очорнити опонента свого підзахисного, а свого клієнта навпаки – піднести на п’єдестал. Проблема в тому, з яким захватом тему «гонєній Церкви» підхопили американські консерватори. Це скандальне інтерв’ю має більше 46 млн переглядів. І хоча в коментарях під відео люди прямо вказували на брехню, їх прочитала набагато менша кількість людей.

    Проблема ще в тому, що неабияка кількість американських консерваторів – членів та прихильників Республіканської партії – є й релігійними консерваторами. Наприклад, Майк Джонсон, новообраний голова Палати представників, нижньої палати парламенту США. Він належить до консервативного крила християн-баптистів, прихильник скорочення допомоги Україні і виступає за перегляд принципу відділення Церкви від держави. І таких в лавах Республіканської партії чимало.

    І скандальне інтерв’ю Карлсона-Амстердама спрямоване саме на таких глядачів. А, нагадаю, наступного року в США відбудуться президентські вибори. І таких антиукраїнських закидів і, відповідно, проти правлячої Демократичної партії на чолі з Джо Байденом, ставатиме все більше.

    В інші, мирні часи, це можна було б розглядати як американські внутрішньополітичні розборки. Але зараз, в умовах повномасштабної російської агресії, це є втручанням у вибори у США. Що для Кремля не є чимось новим. 20 жовтня у США оприлюднили висновки американської розвідки про попередні втручання Росії в американські вибори: «Москва використовує шпигунів, соціальні мережі та російські державні ЗМІ для підриву віри населення в чесність демократичних виборів у всьому світі».

    І в такій ситуації верхівка УПЦ (МП), Вадим Новинський та їхні посіпаки діють свідомо. Свідомо протиставляють себе своїй країні, дають Москві себе використати проти своєї країни. Деякі російські пропагандисти вже неприховано тішяться, що в них з’явилась нагода і союзники в особі Такера Карлсона та інших подібних йому консерваторів-республіканців, вплинути адміністрацію Байдена.

    Цікаво, а як почуваються більшість єрархів, священників та вірян УПЦ (МП), коли вони знають, що їх використовують проти своєї ж країни через небажання офіційно розірвати стосунки з Московським патріархатом?

    Олександр Кириленко

    Найсвіжіше

    Популярне