Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Новий митрополит Салонік про служіння: мета – привести людей до Христа і спасіння

    «Моя відповідальність велика», — сказав у своєму першому після хіротонії інтерв’ю новий митрополит Салонік Філофей.

    Відповідаючи на запитання про нові ідентичності, він сказав: «Дивіться, моя позиція не може відрізнятися від позиції Церкви Греції, як це було висловлено з часом у її циркулярах».

    Крім того, коли його запитали про зміни, які він хотів би зробити у Святій Митрополії, він відповів так:

    «Я волів би спочатку прийти, отримати інформацію, познайомитися з людьми, речами, ситуаціями, а потім у співпраці з іншими представниками Святої Митрополії продовжувати те, що необхідно».

    Нарешті він згадує, що три нових митрополити, Філофей, Параміфійський Серапіон і Флорініс Іреней, відразу після інтронізації відправляться разом на Фанар.

    Інтерв’ю нового митрополита читайте нижче:

    Що для Вас означає Ваше обрання і Ваша присутність в митрополії, яка несе важкий історичний тягар?

    Безумовно, це тягне за собою велику відповідальність, мене переповнюють емоції. Але передусім це почуття відповідальності, що я є єпископом людей і маю служіння. Постійно скеровувати людей до обличчя Христа і мати навколо себе церковну спільноту Салонік, яка формується навколо тебе. Я вдячний Богові, якому ми всім завдячуємо, але я також вдячний Блаженнішому Ієроніму та членам єрархії Елладської Церкви, які наглядали за моїм смиренням у служінні в цій настільки історичній і святій митрополії нашої Батьківщини.

    Чи варто вважати, що Ваша присутність ознаменує нові стосунки між Церквою і містом?

    Послухайте, кожен єпископ приходить, щоб продовжити справу своїх попередників. Праця єпископа – це праця Церкви, тобто як привести все більше і більше людей до Христа і до самого Спасіння. Звичайно, кожен використовує свої дари, те, що дав йому Бог, свій потенціал, свій особистий характер. Я сподіваюся і молюся, що Бог благословить ці нові зусилля, і за співпраці духовенства Святої Салонікської митрополії та мирян, братів і сестер і співробітників, робота нашої помісної церкви буде збільшуватися і процвітати, і, безумовно, продовжувати ту роботу, яку робили Високопреосвященний митрополит Антімос та інші наші попередники.

    Чи є щось, що ви думаєте змінити? Очевидно, ви вже були поінформовані про ситуацію на території вашої нової митрополії.

    Я б вважав за краще спочатку приїхати, отримати інформацію, познайомитися з людьми, речами, ситуаціями, а потім у співпраці з іншими суб’єктами святої єпархії ми зможемо приступити до того, що необхідно.

    У новинах часто обговорюється питання ідентичності. Як Ви позиціонуєте себе як пастир і як коментуєте критику з боку деяких священнослужителів?

    Моя позиція не може відрізнятися від позиції Елладської Церкви, оскільки вона вже давно висловлена в її енцикліках і оскільки в недавньому минулому постійний Священний Синод у серпні та вересні прийняв рішення, що він вивчає це питання і винесе його на розгляд майбутньої сесії єрархії, без будь-якого іншого конкретного питання, яке на даний момент не піднімається.

    Ваша перша поїздка буде на Фанар?

    Завжди прийнято, що митрополити нових країн, перш ніж прийняти офіційну інвеституру святої митрополії, тобто перед інтронізацією, їдуть до Вселенського Патріархату, щоб отримати благословення від Його Всесвятості Варфоломія. Це те, що ми вирішили зробити разом з новообраними митрополитами Серапіоном Параміфійським та Іринеєм Флоринським. Перед інтронізацією ми поїдемо на Фанар за благословенням Його Всесвятості. І ми зробимо це з благословення Священного Синоду Елладської Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне