Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    У Казахстані заборонили носити хіджаб у школах

    Уряд Казахстану заборонив учням і вчителям шкіл носити хіджаби. Чиновники наголошують на необхідності збереження секуляризму, тим часом деякі дівчата кидають школу на знак протесту.

    Про це повідомляє видання DW.

    Нещодавня заява уряду Казахстану про заборону носіння хустки в хіджабі в навчальних закладах викликала запеклі дебати в країні.

    “Вимоги до шкільної форми забороняють носіння хіджабу, оскільки будь-який атрибут, символ, елемент так чи інакше мають на увазі пропаганду віросповідання, якого вони стосуються. Забезпечуючи рівність усіх релігій перед законом, принципи світськості роблять не допускати переваги будь-якої релігії”, – йдеться в заяві.

    Заява також забороняє хіджаб вчителям шкіл. Однак наголошується, що заборона не діє поза школами.

    Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв також прокоментував це питання на національному з’їзді вчителів у столиці Астані, зазначивши, що школа — це навчальний заклад, куди люди приходять здобувати знання, а релігійні переконання — це приватна справа.

    “У нашій країні свобода віросповідання гарантована законом. Я вважаю правильним, щоб діти самі вирішували, коли вони виростуть і сформують свій власний світогляд”, — сказав Токаєв, додавши, що Казахстан був і залишиться світською державою.

    За офіційними даними, які наводить DW, майже 70% населення Казахстану сповідує іслам. Але швидко виступили як прихильники, так і противники заборони. Прихильники підкреслювали, що Казахстан є світською країною і тому повинен уникати привілеювання певної релігії. Однак опоненти вважають, що такі обмеження порушують принципи свободи совісті, і деякі вжили крайніх заходів, протестуючи проти заборони.

    Міністр освіти Казахстану Гані Бейсембаєв підтвердив, що лише в Атирауській області з початку вересня через заборону школи кинули 150 дівчат. А в Туркестанській області двоє чоловіків, як повідомляється, побили директора місцевої школи за те, що вона не дозволяла дівчатам у хіджабах відвідувати заняття.

    Найсвіжіше

    Популярне