П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    “Російський вплив на церкву обернувся проти неї”: як зв’язок з Москвою підриває авторитет Церкви в Молдові.

    Православна Церква Молдови, що належить до Московського патріархату, стає все більш непопулярною в молдавському суспільстві через її прямий зв’язок із Російською Федерацією. По суті, вона опинилася у ситуації інституційного банкрутства. Про це йдеться у листі, який митрополит Кишинівський та всієї Молдови Володимир направив ще 5 вересня Патріарху Кірілу. Широкий розголос цей документ набув лише позавчора, 20 жовтня, після його публікації в особистому блозі молдавського політика Влада Кубрякова.

    У розмові із молдавським ресурсом Deschide.MD секретар Митрополії Молдови Вадим Кейбаш підтвердив справжність документа.

    Причиною того, що Молдовська Православна Церква прискореними темпами виштовхується на периферію молдавського суспільства, митрополит Володимир вважає її приналежність до Московського Патріархату, який сприймається у Молдові як форпост Кремля та прихильник російської інтервенції до України.

    «Для Православної Церкви Молдови цей зв’язок рівнозначний нашому зникненню з релігійної та соціальної сцени країни через тверде неприйняття нашими співгромадянами агресивного втручання Росії як у справи сусідньої та дружньої держави Україна, так і в наші власні», – йдеться у листі.

    Ситуацію ускладнює зростання впливу Бессарабської митрополії, що належить до Румунської Православної Церкви. Митрополит Володимир зазначає «все більш відкриту та послідовну підтримку, яку надають Бессарабській митрополії з боку урядів Республіки Молдова та Румунії».

    Церковний єрарх вважає, що «доля Республіки Молдова вже вирішена великими державами – у відносно короткий час вона неминуче возз’єднається з Румунією, і, звичайно, все, що підтримує Православна Церква Молдови, стане частиною Румунської Православної Церкви».

    Тим часом «Кишинівська та Молдовська Митрополія може лише стежити за цими перетвореннями, бо будь-який намір зупинити цей процес буде сприйнятий не лише громадянським суспільством, а й нашим духовенством та віруючими, які все частіше звертаються до Румунії та Заходу, як підривний та непопулярний крок».

    При цьому Митрополит Володимир зазначає: «На жаль, у Москві досі не зрозуміли того факту, що народ Молдови має латинське коріння і для нього цілком нормально прагнути наблизитися і залишитися в цьому цивілізаційному просторі, після століть штучного поділу, ні в якому разі не зраджуючи православ’я. У Росії як світська, так і церковна влада ставиться до нас як до периферійного і безхребетного народу, позбавленого права приймати ті рішення, які він вважає за необхідне для свого благополуччя і процвітання».

    Зокрема, митрополит Володимир дорікнув Московському Патріархату, що той ігнорує думку Молдовської Православної Церкви, у тому числі і при призначенні єпископів. Вже традиційно у Придністровському регіоні єпископи призначаються без згоди Митрополита Кишинівського та всієї Молдови та Синоду Православної Церкви Молдови.

    В останніх рядках листа митрополит Кишинівський і всієї Молдови запитує Московського Патріарха, як уникнути тієї прірви, яка відкрилася внаслідок вторгнення Росії в Україну, як підтримувати тісні відносини з Російською Православною Церквою, коли географічний зв’язок практично зруйнований, і що робити в умовах дедалі очевиднішої консолідації Румунської Православної Церкви у Республіці Молдова.

    На відповідь предстоятель Православної Церкви Молдови чекає вже майже два місяці.

    Найсвіжіше

    Популярне