Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський Патріарх Варфоломій: «Ми всі бачили трагічні наслідки світу, який відкидає діалог»

    У вівторок вранці, 17 жовтня, Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій отримав ступінь почесного доктора богослов’я Папського університету Саламанки на спеціальній церемонії, що відбулася у Великій залі історичного навчального закладу. 

    Були присутні ієрархи, Апостольський Нунцій в Іспанії, посли Греції в Іспанії та Португалії, дипломати, офіцери збройних сил Іспанії, викладачі університетів та багато інших, а також студенти.

    Єпископ Сьюдад-Родріго і Саламанки Хосе Луїс Ретана очолив церемонію в присутності ректора Сантьяго Гарсіа-Халона, академічної ради, професорів і викладачів, тоді як особистість, діяльність і служіння Патріарха були представлені представив професор факультету теології Фернандо Родрігес Гаррапучо. Постанову Сенату зачитав ректор, який вручив відповідний сувій Вселенському Патріарху.

    У своїй промові Вселенський Патріарх, серед іншого, послався на місію та дияконський внесок Вселенського Патріархату в Православ’я, а також на його ініціативи щодо сприяння міжхристиянського та міжрелігійного діалогу з метою сприяння поширенню миру у світі.

    Зокрема, Вселенський Патріарх, виступаючи англійською мовою, серед іншого зазначив наступне:

    «Ми всі бачили трагічні наслідки світу, який відкидає діалог і зміцнює розкол. Дійсно, ми бачили руйнівний вплив антипатії та конкуренції на життя людей, а також на ресурси планети. Саме після двох світових війн екуменічний рух набрав обертів століття тому. Люди відчайдушно прагнули знайти нові способи позитивного та конструктивного ставлення один до одного, щоб подолати насильство та ворожнечу, а також націоналізм і сектантство, які століттями мучили церкви та релігії.

    Протягом останніх місяців ми стали свідками людських втрат та руйнування природного середовища через невиправдане та неспровоковане вторгнення Росії на суверенну територію України. Для мене особисто та для всього світу було боляче, трагічно та огидно бачити, як Російська Федерація – за нахабної підтримки та схвалення Російської Церкви – знищує людські життя та винищує природні ресурси, які будуть назавжди втрачені з нашого світу та наші діти.

    І зараз перед нашими очима ми бачимо спустошливу втрату незліченних невинних життів та інфраструктури на Близькому Сході, де знову розгорівся вічний конфлікт, тому що як люди ми не бажаємо співпрацювати та йти на поступки заради наших братів і сестер, а також для захисту створіння, цього священного дару Божого.

    У минулому, разом з нашим дорогим братом Папою Франциском, ми намагалися зібрати лідерів як Ізраїлю, так і Палестини разом і до діалогу. І лише кілька днів тому ми зробили рішучу заяву проти застосування насильства під приводом зміцнення миру». [Промову Вселенського Патріарха читайте тут]

    Найсвіжіше

    Популярне