Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Кравчук: урядовий законопроект щодо РПЦ буде розглянутий у першому читанні цього тижня

    Верховна Рада упродовж цього тижня може розглянути в першому читанні урядовий законопроект щодо заборони релігійних організацій, пов’язаних з Російською Православною Церквою.

    Про це заступниця голови парламентської фракції “Слуга народу”, заступниця керівника Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук повідомила в коментарі Укрінформу.

    “Ми розраховуємо, що урядовий законопроект (щодо заборони релігійних організацій, пов’язаних з РПЦ) буде проголосований у першому читанні вже цього тижня, найближчими днями. Ми домовилися, що це питання стоятиме першим після голосування за висновки й пропозиції до проекту закону про Державний бюджет України на 2024 рік (№10000/П)”, – зазначила Кравчук.

    Народна депутатка підкреслила, що урядовий законопроект – єдиний із запропонованих, який підтримала Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій. Окрім того, за її словами, цей документ відповідає європейському законодавству.

    Кабінет міністрів у січні 2023 року зареєстрував у Верховній Раді законопроект №8371 щодо діяльності в Україні релігійних організацій, згідно з яким може бути припинена діяльність УПЦ МП. Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити цей документ у першому читанні.

    Раніше народні депутати зареєстрували у парламенті подібний законопроект – №8221 “Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій”. Гуманітарний комітет також рекомендував Верховній Раді ухвалити цей документ у першому читанні.

    Голова ВР Руслан Стефанчук 23 вересня 2023 року висловлював сумніви, що в парламенті знайдуться необхідні 226 голосів для заборони діяльності УПЦ МП, якщо відповідні законопроекти будуть винесені на голосування.

    5 жовтня стало відомо, що під зверненням до спікера українського парламенту щодо внесення в зал для голосування законопроекту про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних із РПЦ, підписалися 226 народних депутатів.

    Найсвіжіше

    Популярне