П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Емоційний допис про “профдеформацію”. Отець Віктор розкритикував “любов” архієреїв до власних портретів

    Священник ПЦУ Віктор Мартиненко емоційно висловився про настінні церковні календарі, на яких зображено фото очільників єпархій, що ці календарі видали.

    Про це священник написав на своїй сторінці у фейсбуці.

    «Завжди намагаюся відволіктися від нашої субкультури, щедро позолоченої циганською позолотою із тринітриту титана, і подивитися здоровим поглядом з-зовні. Перенестися в контекст інших спільнот і соціальних груп. Ви бачили, щоб директор школи друкував класні журнали і учнівські зошити зі своїм портретом на обкладинці? Чи головний лікар розміщував своє фото на лікарняних картках і бланках бюлетенів? На банківських картках я жодного разу не бачив портрета начальника місцевого відділення. Та й більше – фотки гендиректора банку там теж не буває. Видають календарі багато бізнес-корпорацій, фірм і підприємств. Там зображені пейзажі, гарні дівчата чи продукція тих брендів, Жодного разу я не зустрічав там портретів очільників тих контор», – йдеться у дописі.

    Віктор Мартиненко назвав це «профдеформацією».

    «Протягом року у вітальнях чи на сільських кухнях побожних бабусь буде висіти не фото якоїсь гарної церкви чи образок, а портрет бородатого дядька. Чим поясниш цю любов до власних портретів, всипаних бурштином, вензелів на кріслах і платах для причастя? Профдеформація! Не раз кажу, що ті хлопці – нещасні люди. Їм молоко треба даром давати за вредність професії!) Професійна необхідність ходити в золотих балахонах, постійно брати участь у реконструкціях візантійського придворного церемоніалу спонукає їх сприймати всерйоз свою винятковість. «Держава – це я» – казав колись Людовік XIV. «Церква – це я» – мабуть, думають вони«, – зазначає Віктор Мартиненко.

    У дописі священник звернувся до архієреїв із закликом не розміщувати свої фото на церковних календарях.

    «Шановні архієреї! Ви – служителі Церкви, подібно до священиків, дияконів, чи тієї баби Марусі, що миє в храмі підлогу. А усі кадіння, «ісполла», цілування рук, поклони і процесії, іменування «святими» і «владиками» – історичний атавізм та декоративна реконструкція дій, що вже з тисячу років як втратили свій практичний сенс. Усе це для того, щоб показати вам не вашу особисту винятковість, а надзвичайну відповідальність вашого служіння! Якщо ви заслужите, люди самі вішатимуть ваші фото у своїх оселях, – не треба втюхувати їх самим! Не робив спеціально дослідження, але знову таки тут у фб зустрів сьогодні нововиданий календар Закінфської митрополії у Греції, яка на тисячу-півтори років старша за Черняхівську чи Луцьку. На обкладинці – Христос! Тобто добрі приклади є, – є в кого вчитися – не тільки в кирила на фоні Трійці!», – додав священник.

    Найсвіжіше

    Популярне