Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    Зобразили Покрову, воїнів й діячів історії. У селі Тишківка на Кіровоградщині відкрили комплекс релігійних споруд

    У селі Тишківка Новомиргородської громади Кіровоградської області відкрили комплекс релігійних споруд на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Це каплиця, дзвін і пам’ятний знак. Окрім покровительки козацтва, на пам’ятникові можна побачити образи сучасних воїнів й історичних діячів.

    Про це розповів архітектор і скульптор проєкту Петро Антип. За його словами, ідея такого комплексу належить місцевому підприємцеві. Він же й оплатив проєкт, пише Суспільне.

    “З цим підприємцем-меценатом я познайомився через міського голову Ігоря Забажана. Я займаюся архітектурою й скульптурою, але вперше довелося працювати над капличкою, тому мені було й цікаво, й трохи важко. Ми розпочали близько двох років тому. Активна фаза війни поламала плани. Але, на щастя, все відкрили”.

    Петро Антип розробляв композицію і був керівником усіх робіт. Також він займався безпосередньо архітектурою. Зі скульптурою, вітражами й розписами всередині каплиці допомагав авторський колектив з Києва й Харкова.

    “Це щось середнє між капличкою й церквою, — розповів художник. — Вона висока, у стилі козацького бароко. Щодо пам’ятника, то зображення Покрови викликало суперечки, бо ніхто не робив Покрову з крилами. Але я знайшов ікону, по-моєму, 18 століття, і там Покрова теж має крила. Також на пам’ятнику зображені діячі України, починаючи від Богдана Хмельницького. Є і Шевченко, і Леся Українка, і сучасні воїни. Яких діячів зобразити, це було побажання мецената. І люди, коли підходили, впізнавали й говорили, хто є хто. Надписи внизу так само давав замовник, а ми вже їх компонували”.

    Капличка й дзвіниця кам’яні. Пам’ятний знак з бетону й граніту. За словами Петра Антипа, на каплиці ще буде ліпнина. Її мають доробити.

    Відкриття комплексу відбулося 1 жовтня. Його освятив архієпископ Кропивницький і Голованівський Марк. Скульптор цього дня не зміг приїхати. Нині він за кордоном.

    Найсвіжіше

    Популярне