Четвер, 16 Травня, 2024
Бiльше

    Розширення підстав для заборони релігійних організацій: Законопроєкт № 10126 в Україні

    У Верховній Раді України був поданий законопроєкт №10126, який стосується змін до Закону “Про свободу совісті та релігійні організації”. Цей законопроєкт пропонує розширити перелік випадків, коли можна заборонити діяльність релігійних організацій за рішенням суду.

    Як повідомляє Главком, тепер до цього переліку будуть входити такі правопорушення:

    1. Засудження уповноважених осіб релігійної організації за вчинення злочину проти основ національної безпеки України.

    2. Засудження уповноважених осіб релігійної організації за вчинення кримінальних правопорушень, які передбачені статтями 161, 258 – 258-6, 436 – 438, 442, 447 Кримінального кодексу України.

    Ці статті включають в себе різні злочини, такі як порушення рівноправності громадян, терористичні акти, пропаганду війни, планування і ведення агресивних воєн, порушення законів і звичаїв війни, геноцид та найманство.

    Зараз, згідно із законом, діяльність релігійних організацій може бути заборонена лише у випадку засудження їх уповноважених осіб за колабораційну діяльність, передбачену статтею 111-1 Кримінального кодексу  («колабораційна діяльність»).

    Законопроєкт було зареєстровано головою комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микитою Потураєвим. З ініціативою його прийняття або внесення запропонованих змін до вже існуючих законопроєктів виступила Служби безпеки України – відповідного листа до парламентарів направив голова СБУ Василь Малюк.

    Найсвіжіше

    Популярне