Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Митрополит Михаїл (Зінкевич): «Якщо лавра – це українська святиня, то що там робить Московський патріархат?»

    «Ми собі не віримо, що Почаївська лавра – це святиня українського народу, не вірить у це й влада… тому що я не бачу конкретних дій, що стосуються Почаївської лаври».

    Про це під час Всеукраїнської наукової конференції «Почаївська Лавра та її вплив на формування української православної ідентичності» заявив митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл (Зінкевич), пише Духовна велич Львова.

    Захід був приурочений до 90-річчя української маніфестації (вересень 1933), яка проходила під гаслом «Почаївська лавра мусить бути українською».

    Насамперед владика Михаїл наголосив, що він є один з небагатьох, хто має безпосереднє відношення до лаври: «Я був ченцем цієї лаври, був келійником намісника Свято-Успенської Почаївської лаври, і життя лаври для мене не є таким чужим, як і сама лавра. Хоча і народився я буквально декілька кілометрів від самої лаври».

    Далі митрополит відзначив, що Почаївська лавра – «це українська святиня українського народу». «Вона воістину не належить комусь одному, вона належить всім, і особливість цієї святині в першу чергу полягає в тому, що це єдине місце в світі, де є стопа Божої Матері, це особливе місце по своєму глибокому подвижництві…».

    Волинський митрополит не вбачає метою обговорення питання, кому повинна належати Почаївська лавра: «Перш за все ми повинні утвердити самих себе — бо ми собі не віримо, що Почаївська лавра — це святиня українського народу, не вірить у це й влада, тому що особливих конкретних дій, що стосуються Почаївської лаври, я не бачу».

    Владика Михаїл ставить питання: якщо лавра – це українська святиня, то «що там робить Московський патріархат?»

    Митрополит побажав усім усвідомити, що українські святині належать українському народу.

    Найсвіжіше

    Популярне