Субота, 25 Травня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл використовує релігію для підтримки російської агресії

    8 жовтня 2023 року патріарх Московський Кіріл виголосив проповідь, в якій він намагався в черговий раз виправдати війну рф проти України. У своїй промові Кіріл закликав російських монахів “молитися за Отечество наше”, “відвідувати наших поранених” і “надавати допомогу тим, хто захищає Отечество наше”. Це новий заклик до росіян підтримувати російську агресію проти України.

    Про це повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на сайт РПЦ.

    Кіріл намагається використати авторитет преподобного Сєргія Радонежського, щоб легітимізувати військову агресію Росії проти України. Благословення преподобного Сєргія Радонежського Дмитрію Донському на битву з Мамаєм було зроблено в умовах, коли Русь була під загрозою знищення татаро-монгольськими загарбниками. У сучасній ситуації, коли Україна є незалежною державою, яка захищається від російської агресії, жоден святий не наважився благословити злочини рашистів і їхнє повномасштабне вторгнення в суверенну країну.

    З усім тим, Гундяєв впевнений, що святі Божі угодники зараз підтримують злодіяння  росії: “З нами святі угодники, з нами преподобний Сергій, з нами найбільша традиція Святої Русі, і ми не можемо інакше”. Очільник РПЦ перетворює віру в Бога на пропагандистську машину, інструмент кремля. Він робить викривлення історії, представляючи РПЦ як носія “великої традиції Святої Русі”, що насправді історично була багатонаціональним утворенням.

    Патріарх Кіріл знову і знову підкреслює, що Росія бореться із “світовим злом”. Поки РФ вбиває сотні мирних жителів в Україні, обстрілює лікарні і школи, Гундяєв закликає: “Моліться за Отечество, бо воно протистоїть нині світовому злу”.

    Це твердження є спробою дискредитувати Україну і представити її як частину “світового зла”. Очільник РПЦ демонізує жертву, а не агресора, якого нібито благословляють святі.

    Крім того Гнудяєв бреше про війну. РФ захопила Крим і зараз продовжує незаконно утримувати деякі частини областей України, втім, для патріарха Московського – це “боротьба за свободу” російського “Отечетсва”.

    Слова Кіріла спрямовані на російських вірян, щоб спонукати їх підтримувати війну і довіряти російській владі. Крім цього, патріарх Московський залишається авторитетом для частини вірян УПЦ (МП), які будуть прислухатись до його слів. Це особливо небезпечно в контексті того, що Росія вже використовувала релігію для виправдання своїх військових злочинів до 2022 року, але зараз це робиться з більшими масштабами і відкрито. Втім цей важіль впливу намагається нейтралізувати українська влада.

    Підсумовуючи, можна сказати, що очільник РПЦ прямо закликає до підтримки російської влади та “боротьби за свободу Росії”, що є пропагандою агресивної зовнішньої політики Кремля. Проте справжня загроза свободі сьогодні походить не від “світового зла”, а від самої Росії, яка розв’язала криваву війну проти України.

    Ця промова Кіріла є яскравим прикладом ідеологічної підтримки російської агресії з боку керівництва РПЦ. Вона пропагує ідеї, які загрожують незалежності та суверенітету України. Це має підштовхнути Верховну Раду України прийняти закон, що забороняє зв’язки будь яких церков із Московським патріархатом.

    Найсвіжіше

    Популярне