Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    “Життя триває серед руїн”: історія церкви на Миколаївщині, яка залишається в пошкодженому стані після обстрілів.

    У селі Благодатне, що на Миколаївщині, церква Великомученика Юрія Переможця станом на жовтень 2023 року залишається пошкодженою внаслідок російських обстрілів. Перших руйнувань будівля зазнала орієнтовно наприкінці квітня — початку травня 2022 року.

    За словами колишнього настоятеля церкви Віталія Герди, оглянути споруду вдалося вже після припинення бойових дій на території Первомайської селищної громади – в листопаді 2022 року, пише Суспільне.

    “Просили хлопців — військових, саперів, щоб вони оглянули. Бо страшно. Адже там під будь-якою книжкою, будь-якою лавкою міг би бути якийсь сюрприз. Ми там зі священниками вивезли з тієї церкви, що могли, що вціліло. Перевезли в Первомайську селищну церкву нашу. І нині це майно там зберігається. Його там довели до ладу”, — розповідає отець Віталій.

    Колишній настоятель церкви отець Віталій каже, не проводили розрахунків збитків, завданих споруді внаслідок російської агресії. Питання про її відновлення поки не порушується.

    Однак, за словами заступника начальника Первомайської селищної військової адміністрації Валерія Ліщука, в планах законсервувати будівлю до зими.

    Будівля церкви, жовтень 2023 року. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв
    Парафіянка Тетяна Муравинець розповідає, як культова споруда була пошкоджена – не бачила, оскільки виїжджала. Жінка згадує, церкву Великомученика Юрія Переможця вдалося відкрити завдяки місцевим жителям.

    “Тут був садок дитячий. Самі бачите, будівля здорова така. А коли дітей уже стало менше — їх перевели в школу. То й тоді тут почали робити церкву. Перша служба була 21 листопада 1999 року. Як велике свято — людей був повний двір. Паску святили, вербу святили. Людей 50 було. Навіть з інших сіл приїжджали”, — каже Тетяна.

    Її чоловік Володимир каже, богослужіння проводив священник, що приїжджав з Первомайського, де був настоятелем ще однієї церкви.

    “Так він правив у себе там в церкві, і потім вже приїжджав до нас. Це десь ближче до 12:00-13:00. От він тільки сказав на який день, ми тоді й ходили. Але не так, щоб часто. Раз на тиждень, два”, — говорить Володимир.

    Нині подружжя час від часу їздить в Снігурівську церкву, і сподівається на відновлення своєї в Благодатному.

    Найсвіжіше

    Популярне