Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Православний священик: невизначений статус УПЦ (МП) загрожує зростанню впливу Росії в Україні

    Отець Сергій Прокопчук, настоятель однієї з парафій УПЦ (МП), попереджає про можливі ризики для України, пов’язані з невизначеним статусом Української Православної Церкви (в єдності з Моспатріархатом).

    В інтерв’ю виданню РІСУ, о. Прокопчук зазначив, що частина духовенства УПЦ (МП) закликає до повного відокремлення від Російської православної церкви та до визнання автокефального статусу української церкви.

    «З перших днів агресії велика кількість духовенства УПЦ офіційно, з амвонів храмів та через письмові заяви, висловила обурення і осуд дій Росії та РПЦ. Активізувався рух до повного відокремлення УПЦ (МП, – ред.) від Москви та засудження дій патр. Кирила», – запевнив він.

    Водночас, він зазначає, що керівництво УПЦ (МП) ігнорує ці заклики та інші прохання духовенства стосовно розв’язання проблем церковного життя.

    Отець Сергій висловив стурбованість, що невизначений статус УПЦ (МП) може сприяти зростанню впливу Московського Патріархату і Росії в Україні. Він закликав до активного міжцерковного діалогу для вирішення цієї кризи.

    «…є велика ймовірність реваншу промосковської партії. Зважаючи на неврегульований нинішній статус УПЦ (МП, – ред.), це може зробити одна людина єдиним прочерком пера. В ситуації, коли Священний Синод має промосковську більшість, це може статися в любий момент. Лише соборне обговорення питання майбутнього буття УПЦ (МП, – ред.) може вирішення таких важливих питань вивести з площини високої політики у площину реальної богословсько-канонічної дискусії», – сказав він.

    Крім того, священик розповів про рух “підписантів” серед духовенства УПЦ, які виступають за реформи, але їх голоси ігноруються керівництвом Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне