Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    На Тернопільщині провели історичну конференцію присвячену Почаївській лаврі

    У Кременці на Тернопільщині духовенство Православної Церкви України та науковці обговорили історію й сьогодення Почаївської лаври.

    Про це повідомила пресслужба ПЦУ. 

    Всеукраїнська наукова конференція «Почаївська Лавра та її роль у формуванні української православної ідентичності» розпочалася 28 вересня із молитви у Преображенському соборі.

    Під час заходу йшлося, що монастир є значимою частиною нашої історії та української духовної й культурної спадщини, а заклики, які лунали в Почаєві ще 90 років тому і сьогодні є вельми актуальними.

    Про це, зокрема, розповів доктор філологічних наук Микола Тимошик, згадуючи українську маніфестацію під Почаївською лаврою у вересні 1933 року, коли біля монастиря зібралися 20 тисяч людей.

    «На той час це була проросійська твердиня і молодь, зокрема гімназисти й студенти, організували антиросійську акцію. Уявіть собі, коли після урочистої церковної церемонії увесь клір промосковський, бо тоді митрополит Діонісій представляв інтереси російської церкви, виходить зі святині Почаєва, то в той час раптом молодь, зініціювавшись довкола, почала скандувати: “Геть російську церкву!”, “Хочемо українців”, “Хочемо українською мовою служби” і в той момент величезне сорокаметрове полотнище жовто-синього стяга спадає з головної дзвіниці. На жаль, про цю подію сьогодні ми дуже мало знаємо. Волинь фактично знаходиться в тенетах московської церкви, московського духу, московського православ’я, тому ця конференція, яка сьогодні проводиться з участю дослідників, вчених, священників, якраз має на меті засвідчити, що ми українці, що тут є український дух і святиня на святій Почаївській горі є православною святинею народу і має належати Україні», – зазначив науковець.

    Найсвіжіше

    Популярне