Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    На окупованій Херсонщині телеканал “Таврія” перевершив усі межі: Ватикан оголошено ворогом православ’я і центром сатанизму

    Прокремлівський телеканал «Таврія», який працює на окупованій частині Херсонської області, одну зі своїх програм присвятив Католицькій Церкві. У ході дискусій ведучий та його гості зробили відкриття, що саме Католицька Церква розпочала війну проти Росії.

    Про це повідомляє МОСТ.

    Співрозмовники автора і ведучого програми Юрія Руснака (це – псевдонім російського пропагандиста Костянтина Мочара) ототожнювали католицизм навіть з… сатанізмом.

    Руснак/Мочар залучив до участі в цій розмові традиційне для своїх програм коло спікерів. Зокрема, це: одіозний священик РПЦ з Херсонщини Геннадій Шкіль, депутат окупаційної Херсонської обласної думи, а в минулому – окупаційний гауляйтер Снігурівки Юрій Барбашов, російський пропагандист італійського походження Марк Бернардіні, завідуючий відділом із взаємодії з РПЦ інституту країн СНД Кирило Фролов, російський пропагандист Сергій Веселовський, російський політолог з путінського пулу Богдан Безпалько, колишня українська, а зараз російська православна активістка Світлана Пікта та інші.

    На початку програми її ведучий назвав Католицьку Церкву інструментом реального глибинного уряду Заходу і світової олігархії, які начебто намагаються запровадити глобалістський проект з поневолення людства.

    Далі коментатори стверджували, що створення формально відокремленої від РПЦ Української Православної Церкви, а потім – створення Православної церкви України – нібито проект Ватикану, мета якого – розкол православ’я і в перспективі – релігійні війни.

    У тій же програмі також йшлося й про ще один нібито проект Ватикану, мета якого – переманити якомога більше вірян з РПЦ в ПЦУ, щоб потім приєднати ПЦУ до Ватикану і створити одну велику підконтрольну йому екуменістичну (загальнохристиянську) Церкву шляхом загальноєвропейської унії.

    Ніяких висновків з цих суперечливих припущень ані спікери, ані ведучий не зробили, залишивши відкритим питання про те, що ж робить Ватикан – розколює християнські конфесії чи навпаки – об’єднує.

    Натомість були зроблені висновки про нібито причетність Католицької Церкви до масових акцій протесту в Україні 2013-2014 років. А саме – про проведене в листопаді 2013 року в ватиканському соборі Святого Павла урочисте Богослужіння на честь католицького святого Йосафата Кунцевича, в якому вперше взяв участь Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви. Начебто це Богослужінням стало символічним початком хрестового походу проти Росії. Йшлося і про використання України в цьому поході як інструменту в антиросійській діяльності.

    Згадувалося й про нібито толерантність Католицької Церкви до ЛГБТіК-спільноти, що деякі учасники програми прирівняли до… сатанізму.

    На підтвердження тези про шкідливість католицизму був навіть наведений монолог на цю тему князя Мишкіна – головного персонажу роману російського письменника Федора Достоєвського «Ідіот».

    І ще Католицькій Церкві дорікали за бажання не допустити повномасштабного втягування Білорусі в війну проти України.

    Уродженець Закарпаття Костянтин Мочар, який з 2000 року живе у РФ, ще до того, як почав працювати на херсонському прокремлівському телеканалі й став Юрієм Руснаком, називав себе науковцем і політичним аналітиком. Щоправда, про його освіту нічого не відомо. Але декларована Мочаром/Руснаком причетність до науки не заважає йому поширювати у своїй програмі, яку він називає аналітичною, конспірологічні теорії про реальний глибинний уряд Заходу.

    На думку херсонського релігієзнавця Олександра Кобця, окупаційні пропагандисти намагаються «віддзеркалити» дії РПЦ, звинувачуючи Католицьку Церкву в тому, що вчиняє російська Церква.

    “Це, – каже Кобець, якого МОСТ попросив подивитися програму «Зовнішня політика Ватикану та його роль в українській кризі», – ретрансляція антиглобалістських та антиекуменічних ідей, які розвиваються, квітнуть та міцніють в РПЦ. Коли російські пропагандисти говорять про антиглобалізм та антиекуменізм, справді мається на увазі антикатолицизм. Чому це взагалі транслюється? Російська Православна Церква за своєю природою мала би бути національною Православною Церквою. Але через те, що вона поставлена на службу російській державі, то відповідно як і держава, має імперські амбіції. РПЦ звинувачує Ватикан в прозелітизмі, хоча сама цим займається, що ми бачимо в Україні, в Африці тощо”.

    За словами релігієзнавця, вже можна говорити про переродження Російської Православної Церкви в тоталітарну секту:

    “РПЦ сприймає Ватикан як загрозу, і взагалі бачить загрозу у всьому, що їй не підпорядковується. Тобто, вдається до сектантства в чистому вигляді. І це підтверджується тим, що говорили в програмі спікери. Вони все зліпили докупи: від постаті Йосафата Кунцевича, який є святим Католицької Церкви, аж до порівняння католицьких рухів з сатанинськими. І усе це – без жодного натяку на логіку, з вириванням слів та тверджень з контексту”.

    Найсвіжіше

    Популярне