Середа, 15 Травня, 2024
Бiльше

    В Україні понад 500 релігійних споруд знищено або пошкоджено внаслідок російського вторгнення

    З 24 лютого 2022 року по 24 вересня 2023 року внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну щонайменше 500 релігійних споруд зазнали різного ступеня руйнувань. З них, понад 100 релігійних об’єктів або повністю зруйновані, або зазнали важких пошкоджень та не можуть більше використовуватися для проведення релігійних служб. Можна сказати, що кожен 50 храм в Україні було тією чи іншою мірою пошкоджено з часу повномасштабної російсько-української війни».

    Такі дані зібрала команда проєкту «Релігія в огні», яка з березня 2022 року займається документуванням фактів пошкодження релігійних споруд та воєнних злочинів російської армії проти  релігійних громад.

    Моніторингові дані   проєкту свідчать про, щонайменше 283 пошкоджених православних релігійних споруд , понад 155 – протестантських. Також зазнали руйнувань не менш, ніж 15 юдейських споруд, 12 католицьких та 7 мусульманських. Під обстріл потрапили і щонайменше 7 релігійних навчальних закладів. Найбільше релігійних споруд пошкоджено в регіонах, де велися чи досі ведуться активні бойові дії. Понад 160 релігійних споруд пошкоджено чи зруйновано лише на території двох областей – Донецької (101) та Луганської (62). Не менш ніж 80 релігійних споруд пошкоджено на Київщині, а також щонайменше 61 об’єкт у Харківській області. Щонайменше 55 об’єктів пошкоджено в Херсонській області, зокрема, внаслідок руйнування дамби Каховської ГЕС. Ще в кількох областях пошкоджено понад 20 релігійних споруд – у Запорізькій (31), Сумській (30), Чернігівській (26) та Миколаївській (21) областях.

    Окремо слід зазначити, що внаслідок воєнних дій пошкоджено щонайменше тринадцять релігійних споруд, які мають статус пам’яток культури регіонального значення, та п’ять пам’яток культури національного значення.

    Обстріл релігійної споруди під час війни заборонений Конвенцією про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року та іншими міжнародними документами, окрім ситуацій, коли він може  вплинути на досягнення перемоги та водночас не несе загрози мирним жителям. Натомість російська сторона регулярно вдається до обстрілу як релігійних споруд, що розташовані в житлових кварталах, так і таких, що стоять окремо.

    Найсвіжіше

    Популярне