Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    “Їх там будуть ламати” – митрополит ПЦУ розповів про полонених священників

    Так звані представники “МГБ ДНР” та окупаційної влади намагались примусити священників ПЦУ на Донеччині Андрія Чуя та Христофора Хрімлі перейти до Московського Патріархату.

    Про це Суспільному Донбас розказав архієпископ Донецький та Маріупольський Сергій Горобцов.

    Як відомо, представники так званого “МГБ ДНР” 17 вересня в окупованому Донецьку затримали українського священника протоієрея Андрія (Чуя). У той же день стало відомо про затримання духівника Донецької єпархії УПЦ отця Христофора (Хрімлі) в одному з окупованих населених пунктів Волноваського району.

    Як розказав Сергій Горобцов, протоієрей Андрій був священником Київського патріархату ще до 2014 року. З окупацією Донецька у 2014 році через низку причин він вирішив залишитись в місті.

    “Він відмовився виїжджати, мотивуючи це тим, що він не брав участь в проукраїнських мітингах. Він просто виконував свою місію українського священника — сповідав, причащав, виконував треби, таїнства для своїх парафіян. Також він займався благодійністю, допомагав нужденним, важкохворим. Він був справжнім пастором для своєї пастви”, — розказав архієпископ.

    Отець Христофор в окупацію потрапив вже після 24 лютого 2022 року. Він знаходився в одному з населених пунктів Волноваського району. За словами Андрія Горобцова, він відмовився евакуюватись через прикуту до ліжка матір.

    “Протягом всього часу так звані представники “МГБ ДНР” та окупаційної влади намагались примусити їх перейти до Московського патріархату. Вони неодноразово з різноманітними комісіями приїжджали до парафій, спілкувались з вірянами, безпосередньо з духовенством. Пропонували навіть гроші. Казали: що вам треба перейти до МП. Вас митрополит Ілларіон, прізвище Шукало, який очолює Донецьку єпархію МП, перерукоположе. І ви будете служити на тому ж місці й у своїх храмах тільки під МП. І у вас буде все: і допомога, і гроші, і захист. В іншому варіанті вас арештують, відберуть майно. Вас будуть гнати, переслідувати, навіть заберуть житло”, — розказав архієпископ.

    Про арешт українських священників Андрію Горобцову повідомив 18 вересня один з парафіян.

    “І вчора мені стало відомо, що одного священника взяли вночі, а іншого рано вранці. Приїхали надягнули кайданки і забрали. Зараз вони знаходяться в Донецьку”, — додав він.

    Також Горобцов розказав, що наразі родичам вдалось передати ув’язненим священникам харчі та одяг. Окупаційні органи “офіційних” обвинувачень їм ще не висунули.

    “Я знаю цих священників — вони справжні. Вони люблять бога, люблять свою паству. Я впевнений, що їх там будуть ламати, щоб вони отримали російський паспорт, щоб вони відмовились від православної церкви України і перейшли до МП”, — зауважив він.

    Також Сергій Горобцов, розказав, що інформацію про арешт священників окупантами, він передав до Служби безпеки України, аби їх змогли включити у списки на обмін.

    Найсвіжіше

    Популярне