Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    “Якщо був підпал, то я їм прощаю”: що кажуть у селі на Рівненщині про згорілий храм ХІХ століття

    На Рівненщині храм, якому майже 150 років, повністю згорів. Грошей на побудову нового у релігійної громади села Золотолин немає, тому богослужіння будуть проводити у будівлі поряд.

    Про це розповів настоятель церкви Святого Дмитрія ПЦУ отець Василь, пише Суспільне.

    Галина Суслова пригадала ніч, коли побачила церкву, охоплену вогнем. У храмі Святого Дмитрія вона працювала касиркою:

    “Подзвонила мені сусідка, я швидко побігла по другого сусіда, щоб машиною їхати. То церква вже горіла, вся горіла, вже нічого не врятувати”.

    Повідомлення про загоряння до рятувальників надійшло 16 вересня о 3:30.

    “Настільки сильна пожежа була, що дзвони не те, що плавилися, а цей метал згорів і залишилася малесенька частинка цього металу, розумієте, тобто все згоріло, нічого не збереглося”, — розповів отець Василь.

    Настоятель повідомив, що вогонь гасили до 7-ї ранку. Коли церква зайнялася, у ній нікого не було.

    Як йдеться на сайті обласної ради, дерев’яну церкву Святого Дмитрія побудували у 1877 році на місці попереднього храму, який згорів за 40 років до того. Ця будівля внесена до переліку пам’яток архітектури місцевого значення.

    “Такі дороговартісні ікони в нас, яким 146 років, а ще з тих часів — іконостас. В нас тоді батюшка служив, взяв рукою поводив і сказав, що такого немає ніде, як у вас. І ми його не вберегли”, — поділилася Галина Суслова.

    Зі слів отця Василя, парафіяни хочуть збудувати новий храм. Поки богослужіння планують проводити у будівлі, що розташована поруч:

    “Суми дуже великі. Робили різні підрахунки, це приблизно 2,2 млн грн, можливо, і більше, але це мається на увазі без церковного начиння, без опалення, без нічого. Сама громада не може потягнути таке. І, звичайно, що те будівництво розтягнеться на дуже багато років”.

    У 2022 році релігійна громада Золотолина перейшла до ПЦУ без настоятеля. Після того у церкві замінили перекриття та встановили автоматичні вимикачі електрики.

    Зі слів Галини Суслової, церква палала з п’ятниці на суботу, а службу проводили у неділю, тому через свічки пожежі статись не могло.

    “Навіть, якщо був підпал, то я їм прощаю, і громада їх прощає. Та людина чи люди, які це зробили — вони вже є покарані Богом”, — додав отець Василь.

    Як повідомила пресофіцерка Нацполіції в області Катерина Загурська, у поліції відкрили кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією — порушення пожежної або техногенної безпеки.

    Найсвіжіше

    Популярне