Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Дві заповіді, на яких тримається весь Господній закон, — проповідь єпископа Команського

    17 вересня у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні – Андріївському храмі Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну Літургію у співслужінні священника Віктора Мартиненка.
    Під час богослужіння були піднесені заупокійні прохання до Бога за полеглих воїнів ЗСУ та мирних жителів, вбитих загарбниками.
    У проповіді єпископ Команський Михаїл наголосив на важливості двох головних заповідей, які зосереджені на любові до Бога та любові до інших. Ці дві заповіді, як зазначив єпископ, є основою для всіх інших заповідей і служать орієнтиром для нашого життя.
    Заповіді Господні завжди актуальні і універсальні, нагадав єпископ Команський під час своєї проповіді. Він зауважив, що навіть коли людина знає Святе Писання добре і ретельно дотримується Божих заповідей, це не означає, що вона може зупинитися у власному духовному розвитку.
    Єпископ Михаїл пояснив, що любити Бога означає шанувати Його та слідувати Його словам і заповідям. Любити інших вміщує небажання чинити їм зло, не обманювати та не красти. Ці дві заповіді охоплюють усе, що написано в Законі Божому.
    Святе Писання, включаючи десять заповідей, є настановою для відносин з Богом і ближніми. І хоча це може здаватися простим і очевидним, головна ідея полягає в тому, щоб люди постійно працювали над собою, вдосконалювали своє ставлення до Бога і людей. Заповіді Господні нагадують нам, що ми завжди можемо рости в доброті, любові і справедливості.
    “В тому то і справа, що заповіді Господь дає нам для того, щоб ми самі себе виховували. Не для того, що це потрібно Йому, а для того що це принесе користь нам.”, – підкреслив єпископ Команський.
    Далі, архієрей Вселенського Патріархату розповів про важливість постійного самовдосконалення. Він зауважив, що читання та повторення одного й того ж може бути втомливим, але самовдосконалення потребує часу та зусиль.
    Зазначаючи, що Бог дає нам свободу вибору, єпископ Михаїл наголосив, що ми маємо можливість ставати кращими та самими брати участь у своєму власному духовному розвитку. Також він акцентував, що отримання спасіння від Бога є поступовим процесом, а не миттєвим, одноденним.
    Єпископ також наголосив на терпимості Бога та Його безмежному терпінні до нашого добровільного бажання любити Його та виконувати Його заповіді. Він закликав всіх дбати про любов до ближнього та прагнути щодня ставати кращими людьми.
    “У Бога безодня терпіння, безодня можливостей спасти людину і Він чекає нас із вами, чекає нашого добровільного бажання, любити Його, виконуючи цю заповідь і любити ближнього свого, як самого себе”, – йшлось в духовному повчанні.
    Завершуючи свою проповідь, єпископ Команський нагадав, що Святе Письмо є закликом Божим і настановою для нашої поведінки в повсякденному житті. Він закликав всіх дотримуватися заповідей, як дару від Господа.
    В проповіді було також зазначено, що перед Богом всі ми рівні, а Господні настанови універсальні. Бог любить кожного з нас однаково та закликає до виконання заповідей, щоб ми могли жити у любові та гармонії.

    Найсвіжіше

    Популярне