Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Завтра Воздвиження чесного Хреста Господнього. У ПЦУ розповіли про сенс свята

    14 вересня за новоюліанським календарем ми святкуємо Воздвиження чесного і животворчого Хреста Господнього, друге дванадесяте свято з початку нового церковного року. Це Господське (присвячене Господу Ісусу Христу) свято, яке сповіщає про жертву Христову заради всіх нас.
    Про це йдеться на офіційній сторінці Православної Церкви України у Фейсбуці.
    “Свято Воздвиження Хреста Господнього встановлене на згадку про чудесне віднайдення у IV столітті великої святині – Хреста, на якому розіп’яли Спасителя. Майже три століття пролежав він у землі, неподалік Голгофи, бо був звичай закопувати знаряддя страти поруч з місцем її здійснення. І коли святиню під час розкопок віднайшли, то цей Хрест був піднятий Єрусалимським Патріархом Макарієм над усіма віруючими і уславлений. Піднятий, піднесений, воздвигнутий вгору – звідси й назва свята, Воздвиження”, – зазначають у тексті.
    Також у ПЦУ нагадали вірянам, що у день свята встановлено суворий піст у пам’ять про страждання і смерть Спасителя на Хресті. Головною  богослужбовою особливістю празника є винесення на середину храму Хреста для загального поклоніння.
    “Прикрашається Хрест зеленню і квітами на ознаку того, що через нього (тобто через страждання і смерть на ньому Сина Божого) Господь нас спас.
    У соборних храмах зазвичай звершується давній чин Воздвиження хреста, під час якого, подібно до того, як благословляв давніх християн віднайденим Хрестом Єрусалимський Патріарх, так і нині, звершується благословіння хрестом вірян, які зібралися у храмі, на всі чотири сторони світу. Священнослужителі виходять в центр храму і, співаючи Тропар: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє Воскресіння Твоє славимо», тричі кланяються Хресту до землі. Всі моляться разом з ними та творять земні поклони. Це єдиний випадок, коли покладаються земні поклони в Господське дванадесяте свято”.
    Додамо, що Хрест буде знаходитись в центрі храму, на аналої, до 21 вересня – Віддання свята Воздвиження животворчого Хреста Господнього, а потім буде занесений до вівтаря.

    Найсвіжіше

    Популярне