Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    В одному з сіл Тернопільщини відзначили храмове свято за новим календарем

    Про це Суспільному розповів єпископ Тернопільський і Теребовлянський Православної церкви України Павло Кравчук. Каже, у Кобиловолоках це храмове свято.

    Жителька Кобиловолок Теребовлянської громади Ірина Когут збирала до церкви трьох синів.

    “Трошки нам незвично, що першій рік його так перенесли. Було 21 вересня, а сьогодні 8 вересня, але нам це підходить. У дитини моєї також сьогодні день народження. Нам також подвійне свято”.

    “Дуже люблю ходити до церкви, там бабця наша співає”, — каже Устим Когут.

    Празник
    Ікона в церкві
    На службу Божу прийшли жительки села Ольга Бунца і Мирослава Українець. Про святкування за новим календарем говорять так:
    • “Дуже гарно, що перенесли, що ми так святкуємо зараз свято Богородиці Діви Марії. Весь світ так святкує, та й ми. Трошки незвично, але мусимо звикати.
    • “Вже давно так потрібно було зробити, просто не було так”.
    Жінки
    Церква
    Аби звершити цю святкову літургію єпископ Павло Кравчук каже, запросив ще 8 священників з Тернопільсько-Теребовлянської, Тернопільсько-Бучацької та Тернопільської єпархій. Серед них — священнослужитель Свято-Троїцького Духовного Центру з Тернополя Богдан Заяць.

    “Святитель Андрій Критський сказав, що Різдво Богородиці — це величне свято, яке відкриває, дає початок всім іншим святам, яке є “дверима” до милосердя Божого”.

    Священники
    Владика Павло розповів, церковний календар за новим стилем вже отримали.
    Священник
    “Є календарі, слава Богу, митрополія забезпечила на перехід на новий календар достатньо, тернопільські отці трошки так само підсобили. Для церкви, фактично, не змінилося нічого: як ми вшановували Богородицю, так і ми вшановуємо. Для людей, можливо змінилося, бо незвично. І для мене незвично. Ну поки, на початках. Потім, як ми ввійшли в літургію, як ми забули, що ми не того числа святкуємо, все стало на місце”.

    Найсвіжіше

    Популярне