Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Провели першу літургію у день престольного свята: на Вінниччині громада власними силами облаштувала храм

    У день Різдва Пресвятої Богородиці, 8 вересня, у селі Вишківці на Вінниччині освятили храм, названий на честь престольного свята, та провели першу літургію. Громада облаштувала храм власними силами протягом року.

    Скільки витратили грошей на церкву та які роботи провели – дізнавалося Суспільне.

    Місцева жителька Надія Долованюк розповіла, що храм облаштовували всією громадою.

    “Тут раніше була лазня, потім магазин продуктовий, і тоді власник виїхав, й воно стояло собі тут, а ми вирішили з неї церкву зробити. Сьогодні для нас велике свято, бо ми тут так наробилися. Дуже хотіли, прагнули цього, за рік зробили”, — каже Надія Доловонюк.

    Наводити лад у храмі розпочали торік у вересні, розповіла Катерина Гудима. А поки будували, на молебень ходили до хреста, що в центрі села. На облаштування церкви витратили 100 тисяч гривень. З будівельною технікою допомагала місцева влада, вона ж і надала приміщення під храм у користування.

    “Їздили, возили, купували, що треба було. Їздили по церквах, дивилися, що в кого було зроблено. Штукатурили стіни, накидали їх, білили. Самі мастили, самі фарбували, самі штукатурили. Прибирали все, дерева повирізали”, — каже Катерина Гудима.

    У храмі ще вистачає роботи: потрібно доробити вівтар, замінити дах, облаштувати паркан. Поступово впораються і з цим. Першу ж літургію провели 8 вересня, бо з цього місяця ПЦУ перейшла на новоюліанський календар.

    “Це наше храмове свято, воно в нас було 21 вересня, а ми перейшли на новий календар. Виходить, 8 вересня”, — каже Гудима.

    Вінчатися, хрестити дитину чи замовити поминальну службу місцеві жителі тепер можуть у власному храмі, сказав його настоятель Георгій. Церкву у селі Вишківці ставить у приклад іншим громадам.

    “Ми хочемо поділитися нашим результатом з іншими, щоб вони не боялися розпочинати нові справи, навіть у маленькому, невеличкому селі.Розпочато богослужіння, звершена перша божественна літургія у Вишківцях”.

    Найсвіжіше

    Популярне