Субота, 25 Травня, 2024
Бiльше

    Окупанти знищили на Донеччині 200-літній храм

    Одну з найдавніших споруд Донецької області, двохсотрічну Свято-Георгієвську церкву потрощила російська ракета. Село Олександро-Шультине, де розташований храм, армія РФ обстріляла вночі 4 вересня. Святиня входила до туристичного маршруту Костянтинівської громади.

    Церква була збудована в 1822 році. Це одна з найдавніших споруд в Донецькій області, розповіла Суспільному директорка Костянтинівського краєзнавчого музею Рита Карпова. Але статус історичної пам’ятки релігійна споруда не мала. Храм входив до туристичного маршруту Костянтинівської громади.

    “Вночі, близько другої години був обстріл села. Було влучання в церкву. Постраждалих, на щастя немає, але сильно пошкоджена сама споруда”, — повідомив начальник Костянтинівської МВА Олексій Рослов.

    “Засновник цієї церкви Петро Котляревський. Відомий полководець в Російській імперії. Купол у неї був зруйнований в радянські часи, і вона довго була без куполів. Потім полагодили та в купол увійшли складові золота”, — розказала директорка Костянтинівського міського краєзнавчого музею.

    Наразі в Олександро-Шультиному залишається десять людей, вони живуть у підвалах через постійні обстріли, додав Олексій Рослов. До повномасштабного вторгнення в селі було 107 жителів.

    Фото: Суспільне / Донбас

    Найсвіжіше

    Популярне