Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Святкування Індикту в Патріаршому храмі на Фанарі: урочисте богослужіння за участі Варфоломія та Епіфанія.

    З нагоди відзначення Індикту – початку нового церковного року – у Патріаршому храмі святого великомучена Юрія Переможця на Фанарі (м. Стамбул, Туреччина) відбулося урочисте богослужіння – Утреня та Божественна літургія за чином хоростасії (коли службу звершують клірики, а ієрархи молитовно очолюють її, стоячи у стасидіях в храмі). Богослужіння очолювалося Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм та Його Блаженством Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм. Також молитовну участь брали ієрархи Вселенського Патріархату, Єрусалимського Патріархату (Екзарх у Царгороді), Церкви Греції та Церкви України.

    Про це пише пресслужба ПЦУ. 

    За богослужінням молилися українські дипломати на чолі з Генеральним консулом України в Стамбулі паном Романом Недільським. Також у храмі молилися архонти Вселенського Патріархату, члени Міжпарламентської асамблеї православ’я, зокрема її новообраний Президент депутат Сейму Польщі Євген Чиквін, та численні паломники, зокрема з Греції, Румунії та Грузії.

    Під час богослужіння молитовно вшановувалася ікона Божої Матері «Паммакаріста» (Всеблаженна) – стародавній візантійський мозаїчний образ, який використовувався в урочистих процесіях, що відбувалися у Царгороді.

    Після завершення літургії відбувся традиційний урочистий чин початку Індикту – Патріарх Варфоломій звершив молебень, було зачитано відповідний запис у Кодексі Вселенського Патріархату. Відтак всі присутні в храмі ієрархи, починаючи з Предстоятелів Вселенського Патріархату та Церкви України, почергово поставили свої підписи у кодексі. Далі Блаженнійший Митрополит Епіфаній благословив учасників богослужіння хрестом та окроплював святою водою.

    При вході до храму Предстоятелі поспілкувалися з паломниками, що прибули на свято.

    Найсвіжіше

    Популярне