Субота, 18 Травня, 2024
Бiльше

    Біблійна притча про невдячних виноградників та її значення для нас

    Господь наш, Ісус Христос часто повчав народ притчами. Такий метод дозволяв розкривати важливі істини за допомогою зрозумілих і звичайних для людей образів. Водночас притчі спрямовували слухачів до пошуків їх справжнього змісту. Якщо просту настанову можна було скоро забути, то притчу потрібно було обдумати упродовж деякого часу. Одну із таких притч Церква подає цієї неділі.

    У ній ми чуємо розповідь про злих виноградників, які не захотіли віддавати належне власнику, а забажали привласнити сам виноградник. Бажання наживи змусило піти їх на великий гріх – вбивство. Страшно стає від усвідомлення того, що це вбивство повторювалось декілька разів. Невдячні працівники убили навіть сина свого господаря.

    Під персонажами цієї притчі приховувались реальні події та люди. Так під самим виноградником варто розуміти народ єврейський, обраний Богом для збереження істинної віри, під виноградарями – первосвящеників, книжників та фарисеїв, Господарем – самого Бога, його слугами – пророків, яких він посилав для навернення юдеїв, а під Сином – Сина Божого, Господа нашого Ісуса Христа.

    Події, які розгортались у притчі, стосувались саме юдейського народу та гордовитих первосвящеників і книжників. Вони замість того, щоб готувати народ до прийняття Спасителя, використовували владу, дану від Бога, лише у своїх інтересах. Бог посилав їм пророків, але вони переслідували і вбивали їх. Спасителя ж свого вони відкинули і, вивівши зі свого міста, розіп’яли.

    Хоча ця розповідь про старозавітніх юдеїв, вона містить багато важливих настанов і для кожного із нас. Адже виноградник Божий – це наш видимий світ. Він повинен приносити своєму Господарю рясні плоди добрих справ, любові, милосердя. Натомість своїми гріхами, ми перетворили цей Божественний сад на чагарник, в якому панує гріх, злоба та ненависть.

    Тому кожного, хто чинить гріх чекатиме така ж участь, що і злих виноградників. Тож звернімо увагу на своє життя, на той виноградник, який росте у нашій душі. Очистьмо його своїм щирим покаянням від гріховного бур’яну. Вирощуймо у ньому достойні плоди, які приведуть нас в життя вічне! Амінь.

    Джерело: Духовний Фронт України

    Найсвіжіше

    Популярне