Вівторок, 14 Травня, 2024
Бiльше

    Священник РПЦ зі зброєю вбивав людей в Україні, а тепер навчає цьому дітей в РФ

    Священник Моспатріархату із Іркутської області майже пів року був на війні добровольцем і штурмував укріпрайони. Потім він повернувся і продовжив служити в храмі. Церковне начальство РПЦ не бачить у цьому порушень, попри прямі заборони православним священникам вбивати і навіть брати до рук зброю.

    Як повідомляють росЗМІ, йдеться про протоєрея і настоятель Свято-Інокентіївського храму в Братську Андрея Дорогобіда. Він розповів, що “вів заняття з вогневої підготовки на передовій”, а також “виконував бойові завдання і брав участь у штурмах укріпрайону” ЗС України.

    Ця ситуація є неприйнятною та суперечить церковним канонам. За церковними правилами священнику заборонено брати до рук зброю та брати участь у бойових діях, вбивати людей. Дорогобід порушив ці канонічні норми, взявши участь у війні росії проти України зі зброєю в руках. Не кажучи вже про те, що напад рф на Україну є гріхом, як явище і нічим не виправданим злочином.

    За таке порушення його мали позбавити сану, що передбачено церковними правилами. Проте церковне керівництво не застосувало цього покарання. Єпископ РПЦ Костянтин, якого журналісти попросили прокоментувати ситуацію, навіть сказав, що він розглянув справу Андрея Дорогобіда і “не знайшов жодних перешкод для продовження служіння отця Андрея”. Інші єрархи РПЦ називають «СВО» — священною війною із сатанізмом, а окупаційні війська використовують надувні храми.  Це показує підтримку Моспатріархатом війни і заохочення священників РПЦ не тільки морально-психологічно підтримувати загарбників, але й воювати зі зброєю в руках, проливати кров, вбивати.

    Натомість священників і мирян, які засуджують війну переслідує як РПЦ, так і російська прокуратура. Нещодавно у Росії посадили за ґрати Івана Курмоярова, який критикував рф через війну проти України. Зокрема, він, на відміну від патріарха Кіріла, заявляв російські окупанти потраплять до пекла, а не до раю. “У раю опиняються “блаженні миротворці”. А ті, хто розв’язав агресію, не будуть вони в раю”, — сказав священник.  Сам Курмояров втік з України від “націоналістів” ще до вторгнення рф.

    “Герой” Дорогобід не тільки продовжив своє служіння у храмі на росії, але зустрічається з російською молоддю, заохочує їх вбивати українців, розповідаючи про тактику ведення бою та демонструє військове спорядження. Він також продовжує причащати і сповідати людей, співслужить з єпископами РПЦ.

    Навіть російські журналісти розуміють на що перетворилась РПЦ. Вони пишуть: «Якщо єпископи РПЦ у своїх компромісах дійшли до того, щоби співслужити з убивцями, це вже не на межі блюзнірства, а далеко за нею, – каже Ксенія Лученко. – На моїй пам’яті багато священників про всяк випадок навіть машину не водили: якщо раптом аварія і з твоєї вини загинула людина – це позбавлення сану без розмов. Ніколи не йшлося про те, що війна все спише, навіть євангельські заповіді. Крім того, цей прецедент вкотре доводить, що в РПЦ ніяке канонічне право не працює, канонами можна нехтувати і де факто церква керується за поняттями, що переходять у свавілля».

    У цілому ситуація показує наскільки РПЦ нехтує канонами церкви, коли їй потрібно підтримувати лінію кремлівського режиму – так звану російську федерацію. Змін на краще в цьому випадку очікувати не приходиться. Залишається лише споглядати на глибину падіння Московського патріархату в цілому розглядаючи ось такі от історії, де священники на війні воювали зі зброєю в руках.

    Нагадаємо, ми вже розповідали як інший російський священник воював зі зброєю в руках проти українців. Крім того у ЗМІ потрапила історія, як священник РПЦ був танкістом в рядах окупантів.

    Фото: росЗМІ
    Фото: росЗМІ

    Найсвіжіше

    Популярне