Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Віряни київського костелу Святого Миколая звернулись за допомогою до міністрів культури ЄС

    Члени громади костелу Святого Миколая підписали лист до міністрів культури 27-ми країн Європейського Союзу. Таким чином віряни хочуть привернути увагу українського уряду, який обіцяв повернути храм у власність Церкви, проте досі цього не виконав. Також громада надіється на сприяння з боку європейських чиновників. Про подію повідомляє видання “Credo.pro”.

    Звернення підписали 500 присутніх на месі вірян та настоятель парафії отець Павло Вишковський. Кожному міністру надіслали екземпляр його рідною мовою.

    Віряни зазначають, що поки представники української влади демонструють брак доброї волі будівля костелу зазнає поступового і нещадного руйнування: «Вичерпавши усі засоби порятунку і повернення Костелу всередині країни, мусимо звертатися до Вас», — зазначено у зверненні.

    Парафіяни заявили, що продовжуватимуть шукати засоби та ресурси як в Україні, так і за її межами для відновлення історичної справедливості та порятунку храму. Українці-католики очікують на лідерство в цьому питанні з боку нового очільника МКІП Ростислава Карандєєва.

    Храм Святого Миколая був добудований у 1909 році коштом католицької громади Києва. Проте вже у часи СРСР костел відібрали та використовували у господарських цілях. З 1978 тут діяв Будинок органної музики. З розвалом Радянського Союзу будівлю стали ділити католицька громада та Міністерство культури. Зранку тут служили меси, а ввечері грали концерти. Після пожежі у 2021 році Будинок музики перенесли в інше приміщення, а храм пообіцяли повернути Церкві. Проте цього досі не сталося, а наслідки вогню та води для гасіння далі руйнують історичну споруду.

    Нагадаємо, Голова Конференції єпископів РКЦ в Україні відреагував на звернення Франциска до російської молоді.

    Найсвіжіше

    Популярне