Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Офіційні ресурси Єрусалимського патріархату замовчали зустріч свого предстоятеля із послом РФ

    7 серпня Єрусалимський патріарх Феофіл III зустрівся із послом Росії в Ізраїлі Анатолієм Вікторовим. Проте ані офіційний сайт, ані ресурси Церкви у соцмережах не написали про цей прийом. Також попри попередню практику не були опубліковані фото із заходу. В той же день інформацію про подію оприлюднив сайт Посольства РФ.

    Дипломатичне відомство повідомило, що головною темою спілкування була Україна. Вікторов зокрема передав патріарху копію доповіді Міністерства іноземних справ Росії “Про протиправні дії київського режиму щодо Української православної церкви, її священнослужителів та прихожан”. Документ містить дані про нібито “гоніння” уряду України проти УПЦ (МП). Також Вікторов своїми словами розповів Феофілу про “немотивоване насилля та агресію”, яке начебто переживає духовенство та віряни цієї Церкви.

    В обмін посол РФ пообіцяв Єрусалимському патріарху “підтримку і захист інтересів”, а також допомогу зі збереженням нерухомості патріархату в Старому місті, яку націоналістичні ізраїльські організації хочуть конфіскувати на користь держави. Варто зазначити, що здача в оренду цих земель, а також надання туристичних послуг церковними готелями приносять Єрусалимському патріархату значний дохід.

    Нагадаємо, за серпень патріарх Феофіл також двічі приймав делегації Російської православної церкви: 3 та 23 серпня . А вже 24 виступив на захист засудженого за виправдовування агресії РФ митрополита Іоанафана.

    Це не перший випадок, коли Єрусалимський патріархат приховує свої теплі стосунки з РФ. У квітні 2022 болгарське релігійне видання “Doxologiainfonews” писало, що пресслужба видалила фото, де Феофіл сміється під час спілкування із російським послом Вікторовим. В руках предстоятель і дипломат тримали чарки з рідиною схожою на алкоголь. В рамках зустрічі сторони обговорили в тому числі хід та ведення так званої “спецоперації” (пропагандистський евфемізм на повномасштабне вторгнення Росії в Україну). Сама подія відбулась невдовзі після деокупації українських міст на Київщині, яка підтвердила факт масових вбивств українців російськими військами. Проте на сторінці патріархату не стали згадувати про цю тему розмови, натомість написавши про подяку з боку Феофіла за фінансову допомогу Росії у зведенні храму. Через обурення українців пресслужба прибрала занадто радісне фото із офіційних ресурсів. Незважаючи на це, контакти продовжились.

     

    Найсвіжіше

    Популярне